Heti összefoglaló: Július 9 – 15.

Némedi-Varga Csilla (Fotó: Magasi Dávid)

Magyar szempontból is izgalmas volt a hétvége, két magyar bunyós, Némedi-Varga Csilla és Kun István is ringbe lépett a szombat esti, németországi Sauerland gálán. Csilla hároméves kihagyás után a japán Aniya Seki (34-3-2; 5 KO) ellen lépett ringbe, rögtön három övért is. A tét GBU és a WIBF harmatsúlyú világbajnoki öve, valamint a WBC harmatsúlyú Silver öve volt. Csilla (8-2; 6 KO) egy nagyon jó mérkőzésen, szoros pontozással (96-95; 96-94; 96-94) végül alulmaradt, de egyáltalán nincs oka szomorkodni. Ilyen hosszú kihagyás és egy viszonylag rövid felkészülés után nagyon jó teljesítményt nyújtott és büszke lehet magára. Reméljük, hogy a szoros eredménynek és Csilla jó teljesítményének köszönhetően akár még egy visszavágóra is sor kerülhet. Sajnos a másik magyar résztvevő Kun István (7-11-1; 4 KO) is kikapott. István a nigériai Mikael Lawal-tól (7-0; 5 KO) szenvedett TKO-s vereséget az ötödik menetben egy cirkálósúlyú mérkőzésen.

Úgy tűnik meg van a WBO középsúlyú világbajnokának, Billy Joe Saunders-nek (26-0; 12 KO) a következő ellenfele. Saunders az elmúlt hónapokban sérülésre hivatkozva kétszer is lemondta a Martin Murray elleni címvédést és tavaly december óta nem is lépett ringbe. Most azonban a WBO elrendelte a kötelező címvédést az amerikai Demetrius Andrade (25-0; 16 KO) ellen, ez alól nem bújhat ki Saunders, ha nem szeretné harc nélkül elveszíteni az övét. Saunders neve korábban felmerült Golovkin ellenfeleként is, azonban miután Canelo és Golovkin megegyezett a szeptemberi visszavágóban ezt a lehetőséget egyelőre elbukta Saunders. Majd később James DeGale-t is lehetséges ellenfélnek mondták, de az egy kósza hírnél nem lett több. Az angol címvédő és csapata 10 napot kapott az egyezkedésre Andrade-val, ezt követően pedig versenytárgyalásra kerül sor a mérkőzés rendezési jogáért. Időpont tehát egyelőre nincs, de valószínűleg még az idén ringbe léphet a két veretlen bunyós egymás ellen.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az IBF miután június 6-án elvette Gennady Golovkintól az IBF középsúlyú övét, elrendelte a Sergiy Derevyanchenko (12-0; 10 KO) – Daniel Jacobs (34-2; 29 KO) mérkőzést a címért. Golovkint azt követően fosztották meg világbajnoki övétől, hogy a Canelo elleni visszavágó miatt nem vállalta a Derevyanchenko elleni meccset, pontosabban haladékot szeretett volna, de az IBF nem volt hajlandó tovább várni. Ezt követően elrendelték az ukrán – amerikai párharcot a megüresedett övért, a múlt héten pedig a tárgyalások is lezajlottak. Lou DiBella, Derevyanchenko promótere és Eddie Hearn, Jacobs promótere egy közel fél napos tárgyalás után megállapodott a részletekbe. Pontos dátum még nincs, de valószínűleg október 27-én fognak megküzdeni egymással a New-York-i Madison Square Gardenben. A meccs érdekessége, hogy az ukrán és az amerkai bunyósnak közös a menedzsere, Keith Connolly és az edzője is, Andre Rozier. A közös menedzser szerint Rozier Jacobs-al fog készülni, Derevyanchenko pedig a segédedző Gary Stark-al készül a meccsre és ő is áll majd a sarkában a mérkőzés alatt.

Az elmúlt hétvége legjobban várt mérkőzése a Lucas Martin Matthysse (39-5; 36 KO) – Manny Pacquiao (60-7-2; 39 KO) meccs volt a WBA váltósúlyú világbajnoki övéért, ahol Pac Man 7 menet alatt megsemmisítette az argentin címvédőt. Matthysse háromszor is a padlóra került, végül a 7. menetben a mérkőzésvezető beszüntette az összecsapást, így TKO-val nyert a filippínó sztár, aki 60. győzelmét aratta és ismét világbajnok lett. Szintén a hétvégén lépett ringbe a WBC kisváltósúlyú interim övét birtokló Regis Prograis (22-0; 19 KO) is, aki a 8. menetben TKO-val győzte le az argentin Juan Jose Velasco-t (20-1; 12 KO). Prograis a meccs előtt a győzelemtől tette függővé, hogy csatlakozzon a WBSS kisváltósúlyú mezőnyéhez, mivel győzött erre minden esély meg van, így viszont kicsi az esély, hogy összecsapjon a WBC világbajnokával Jose Carlos Ramirez-el.

Komment