Golovkin két szék közül a pad alá eshet, elvették tőle az IBF világbajnoki övét

Fotó: Gennady Golovkin – Europress Fotóügynökség

Gennady Golovkin (38-0-1; 34 KO) és az IBF között a május 5-i, Vanes Martirosyan elleni meccs óta ment a huzavona. Golvokinnak úgy engedélyezte a Martirosyan elleni meccset az IBF, hogy azt követően kötelezően ki kell állnia az IBF első számú kihívójával, az ukrán Sergiy Derevyanchenko-val (12-0; 10 KO) augusztus elejéig. Golovkin azonban nem akarta ezt a kevés anyagi haszonnal járó küzdelmet és inkább a Canelo elleni visszavágót szerette volna szeptember közepén. Azonban a Canelo elleni meccsel kapcsolatos tárgyalások megrekedtek, mert nem tudtak megállapodni az anyagiak terén. Golovkin 50-50%-os elosztást szeretett volna, Canelo csapata azonban ebbe nem ment bele. A legutóbbi információ az IBF-el kapcsolatban az volt, hogy május 22-én találkozott Golovkin és Derevyanchenko menedzsmentje is az IBF-el, hogy megbeszéljék a továbbiakat. Golovkin egy újabb engedélyt szeretett volna, hogy kiállhasson Canelo-val és csak azt követően lépjen ringbe Derevyanchenko ellen. Az ukrán és promótere, Lou DiBella azonban nem volt hajlandó várni és ragaszkodtak a Golovkin elleni meccshez.

A tegnapi nap folyamán azonban bejelentette az IBF, hogy elveszik Golovkin középsúlyú IBF világbajnoki övét (IBO, WBA, WBC öv nála maradt), mivel nem hajlandó kiállni Derevyanchenko ellen. Az IBF várhatóan Derevyanchenko és az IBF ranglistáján következő bunyós között fogja elrendelni a címmérkőzést. Per pillanat ezzel az a probléma, hogy a második hely a rangsorban jelenleg üres, a harmadik helyen pedig Daniel Jacobs (34-2; 29 KO) áll, akinek ugyanaz az edzője, mint Derevyanchenko-nak. Így érdekes helyzet állt elő, ugyanis az egyértelmű, hogy edzőjük, Andre Rozier nem állhat majd egyszerre két sarokban. Ha ezt a helyzetet nem sikerül megoldani, akkor Derevyanchenko a rangsorban negyedik helyen álló Jermall Charlo-val (27-0; 21 KO) küzdhet meg az övért.

Golovkin és csapata addig variált és taktikázott, amíg a kazah klasszis két szék közül a pad alá esett. Elvesztette az IBF övét, amivel messzebb került az álmától, hogy az összes nagy övet begyűjtse súlycsoportjában (már csak a WBO öv hiányzott hozzá) és jelen pillanatban a Canelo elleni mérkőzésre is kicsi az esély. Oscar De La Hoya legutóbbi ajánlatában 60-40%-os részesedést ajánlott fel Golovkinnak, valószínűleg ez az utolsó ajánlat amit Canelo csapata felajánl. Sok választása nem maradt Golovkinnak, vagy elfogadja ezt az ajánlatot, vagy fölöslegesen hagyta kárba veszni az IBF övét. Közben De La Hoya azért szervezi Canelo következő meccsét, B tervnek Billy Joe Saunders és Daniel Jacobs szerepel a listán, Jacobs promóterének állítólag már ajánlatot is tettek egy szeptember 15-i mérkőzésre. Érthető, hogy a 36 éves Golovkin így a karrierje vége felé a nagy pénzre hajt, a számítások szerint kb. 30 millió dollárt vinne haza a Canelo elleni visszavágóval. Azonban gyorsan kell dönteni, mert így se pénz, se cím nem lesz.

Komment