Golovkin próbál egyezkedni az IBF-el

Fotó: Gennady Golovkin – Europress Fotóügynökség

Gennady Golovkin (38-0-1; 34 KO) és Sergiy Derevyanchenko (12-0; 10 KO) csapata kedden találkozott az IBF képviselőivel, hogy megtárgyalják kettejük összecsapását. A bunyósok és képviselőik négy és fél órán át egyeztettek, de egyelőre nem született végleges megegyezés. Daryl Peoples, az IBF elnöke elmondta, a keddi megbeszéléstől számítva 10 napon belül meghozzák a döntést, hogy ki kell-e állnia Golovkinnak az ukránnal vagy megtarthatja az övét és egy későbbi időpontban találkoznak egymással.

Mint ismeretes az IBF kötelező jelleggel elrendelte, hogy Golovkin és Derevyanchenko legkésőbb augusztus 3-ig megmérkőzzön, különben Golovkin elveszítheti a középsúlyú IBF világbajnoki övét. Az eredeti tervek szerint Golovkin május 5-én egy Canelo elleni visszavágón lépett volna ringbe, de Canelo eltiltása miatt ez meghiúsult. Golovkin ezután nem akart kiállni Derevyanchenko-val és végül az örmény Vanes Martirosyan volt az ellenfele májusban. Az IBF nem támogatta ezt az összecsapást, így az IBF övet nem nyerhette volna el az örmény akkor sem, ha győzött volna.

Golovkin célja, hogy a súlycsoportja összes nagy övét begyűjtse, ehhez már csak a WBO öv hiányzik. Amennyiben nem áll ki Derevyanchenko-val, akkor ettől a céltól messzebb kerülhet. Derevyanchenko azonban nem akkora név még az ökölvívásban, hogy egy igazán jól jövedelmező összecsapást tudjanak összehozni. Golovkin várhatóan nem az ukrán ellen fog ringbe lépni legközelebb, de az hogy személyesen részt vett a tárgyalásokon egyértelműen mutatja, hogy fontos neki az IBF öve és nem akar lemondani róla csak úgy.

Az IBF, a WBA, a WBO és a WBC egy rotációs rendszer alapján dönti el, hogy mikor melyik szervezetnél kell megvédenie a címét egy ökölvívónak, amikor több címet is birtokol. Golovkin és Canelo döntetlen mérkőzése után a WBC elrendelte a visszavágót, ami ugye meghiúsult, viszont a WBC szerint a visszavágónak még az IBF címvédés előtt kell megtörténnie. Canelo felfüggesztése miatt, ez legkorábban szeptemberben történhet meg, de akkor viszont nem tud augusztus 3-ig kiállni Golovkin az ukránnal szemben. Elméletileg van rá lehetőség, hogy Derevyanchenko félre álljon, amennyiben garantálják neki, hogy a Golovkin – Canelo meccs győztesével ő küzdhet meg elsőként. Kérdés, hogy hajlandó-e várni?

Komment