James DeGale visszaadta IBF világbajnoki övét és inkább pénzt akar keresni

Fotó: James DeGale (b) – Europress Fotóügynökség

Meglepő bejelentést tett az angol nagyközépsúlyú világbajnok James DeGale (24-2-1; 14 KO), úgy döntött inkább megválik nehezen visszaszerzett IBF világbajnoki övétől, mint hogy kiálljon a kötelező kihívó Jose Uzcategui (27-2; 23 KO) ellen. A korábbi olimpiai bajnok DeGale 2015. májusában szerezte meg az IBF megüresedett övét, miután pontozásos győzelmet aratott Andre Dirrell felett. Majd 2017 decemberében elveszítette Caleb Truax ellen, de a visszavágón vissza is szerezte. A visszavágó előtt még azt nyilatkozta DeGale, ha veszít Truax ellen vissza vonul, de győzelmét követően már újra a csúcson érezte magát. Ezért is meglepő, hogy most inkább lemond világbajnoki címéről, mint hogy kiálljon a venezuelai Uzcategui ellen.

DeGale így indokolta meglepő döntését: „Ma lemondtam az IBF világbajnoki címemről, mert karrierem vége felé nagy küzdelmeket szeretnék. Annyi mindent elértem már a karrierem során, olimpiai aranyérem, brit- és európai címek, világbajnoki cím. Már karrierem utolsó időszakában járok, a lehető legnagyobb küzdelmekben akarok részt venni. A csapatom nagyon keményen dolgozik a színfalak mögött és hamarosan izgalmas hírekkel jelentkezünk!”

DeGale azt is elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy sikerült visszaszereznie a világbajnoki övét. Örömmel dolgozott együtt az IBF-el és hálás nekik mindenért. Úgy gondolja, hogy azzal, hogy vissza adja a címet az IBF helyzetét is megkönnyíti. Nem akarja húzni az időt, így az IBF mielőbb kiírhatja a címért szóló mérkőzést.

Az egyik angol szaklap szerint DeGale valószínűleg az utolsó éveiben inkább „pénzes” mérkőzésekre vágyik, mint kevésbé jövedelmező címvédésekre. Az úgynevezett „The Money Fight”-ként aposztrofált mérkőzések egyre népszerűbbek, igazából sokkal könnyebb megszervezni is. Nem kell hozzá a nagy szervezetek engedélye, hiszen nem címekért megy, elég, ha találnak két „eladható” bunyóst és egy televíziós társaságot, aki vevő a meccsre. Mivel Angliáról beszélünk ilyet nem nehéz találni, mert az utóbbi években még a korábbinál is nagyobb népszerűségnek örvend az ökölvívás a szigetországban.

Nemrégiben már szó volt egy Billy Joe Saunders – James DeGale meccsről, lehet, hogy ez lesz DeGale nagy meglepetése. Miután Saunders sérülés miatt vissza lépett a Martin Murray elleni meccstől és a Golovkin elleni meccsről is lemaradt felmerült, hogy a 2008-as olimpiai csapattársak megküzdenének egymással. Ez a meccs tökéletes lenne DeGale számára, Angliában mindketten nagy nevek, biztos, hogy népszerű lenne az összecsapásuk és hoznák a megfelelő nézettséget. Pár ilyen meccsel kereshetne annyi pénzt magának DeGale, ami több, mint elég és még az ellenfeleit is megválogathatja.

Komment