Canelo és Golovkin megegyezett, Billy Joe Saunders meg hoppon maradt

Fotó: Saul Canelo Alvarez – Gennady Golovkin – Europress Fotóügynökség

Saul Canelo Alvarez (49-1-2; 34 KO) és Gennady Golovkin (38-0-1; 34 KO) visszavágója körüli kálvária úgy tűnik végre lezárult, bár cseppet sem volt izgalomtól mentes az elmúlt pár hónap, sőt az elmúlt pár nap.

Röviden összefoglalva az elmúlt hónapok eseményei:

  • 2017. szeptember 6-án volt Canelo és Golovkin első mérkőzése, ami döntetlennel végződött. Sokan elégedetlenek voltak az eredménnyel és mindenki várta a visszavágót.
  • 2018. áprilisában Canelo-t februártól számítva 6 hónapos eltiltással sújtották, mert Clenbuterolt találtak a szervezetében. Canelo lemondta a visszavágót.
  • 2018. május 5. A visszavágó helyett Golovkin Vanes Martirosyan-al állt ki, akit két menet alatt le is győzött.
  • Ezt követően az IBF felszólította Golovkin-t, hogy álljon ki Derevyanchenko-val, különben elveszik az övét. Golovkin ennek nem tett eleget így elveszítette az IBF övét.
  • Közben zajlottak a tárgyalások Canelo és Golovkin között, de az anyagiakban nem jutottak közös nevezőre. Golovkin 50-50 %-ot akart, Canelo-ék pedig csak 35 %-ot akartak adni a kazahnak.
  • 2018. június 13. Végső ajánlat Golovkinnak 57,5 – 42,5 % Canelo javára.

Az izgalmak az utolsó nap a tetőfokára hágtak. Canelo és csapata nyugati parti idő szerint szerda délig adott időt Golovkinnak, hogy elfogadja az ajánlatot, különben más ellenfelet választanak. A határidő letelte után Oscar De La Hoya, Canelo promótere bejelentette, hogy nincs megegyezés nem lesz mérkőzés. Majd a bejelentés után nem sokkal érkezett egy újabb Twitter bejegyzés (a korábbi bejegyzést közben törölték) mégis lesz Canelo – Golovkin visszavágó szeptember 15-én.

Közben azonban Golovkin csapata sem tétlenkedett és azért nekik is volt egy „B tervük” arra az esetre, ha nem tudnak megállapodni. Ez a „B terv” pedig a WBO középsúlyú világbajnoka Billy Joe Saunders (26-0, 12 KO) volt, aki viszont végül hoppon maradt. Tom Loeffler szerint már a dátumban is megállapodtak, augusztus 25-én találkoztak volna Los Angelesben. Végül Golovkin az utolsó pillanatokban mégis a Canelo elleni visszavágó mellett döntött.

Saunders neve több szempontból is érdekes. Egyrészt logikus választás lett volna Golovkin részéről, hiszen egyesíthették volna a címeiket (a WBA, WBC és IBO öve megmaradt Golovkinnak). Másrészt anyagi szempontból nem hozott volna akkora pénzt a konyhára GGG-nek, mint a Canelo elleni visszavágó (Egyes források szerint kb. 30-40 millió dollárt kereshet Golovkin). Ugyanakkor Saunders elvileg június 23-án védte volna meg WBO címét Martin Murray ellen. Ezt a meccset azonban már második alkalommal mondta le a múlt héten Saunders sérülésre hivatkozva. A dolog pikantériája, hogy a pletykák és Murray szerint is csak taktikázott Saunders és nincs szó sérülésről. Murray szerint Saunders arra várt, hogy vagy Canelo-val vagy Golovkin-al bunyózhasson, ezért halasztotta el megint a meccset. Ha ez igaz, akkor Saunders a Canelo-Golovkin visszavágó igazi vesztese. Mert így se Canelo, se Golovkin, se Murray nem áll ki vele a következő hónapokban. Murray ugyanis nem akarta hagyni, hogy már megint kárba menjen a felkészülése és nem vár Saunders-re, ő így is ringbe lép június 23-án Roberto Garcia ellen a WBC középsúlyú Silver övéért. Az azonban vigasztalhatja Saunders-t, hogy Tom Loeffler szerint amennyiben Golovkin nyer Canelo-val szemben Saunders-é az elsőbbség, ő lehet a következő ellenfele GGG-nek.

Komment