Hivatalosan is bejelentették: Joshua – Povetkin meccs szeptember 22-én, a Wembley-ben

Fotó: Anthony Joshua – Europress Fotóügynökség

Hétfőn hivatalosan is megerősítették, hogy a már korábban bejelentett időpontban szeptember 22-én védheti meg világbajnoki címeit Anthony Joshua (21-0; 20 KO) az orosz Alexander Povetkin (34-1; 24 KO) ellen. A meccset Londonban, a Wembley Stadionban fogják rendezni, valószínűleg ismét teltház előtt, ahogy azt már AJ meccsein megszokhattuk.

Az IBO, IBF, WBA Super és WBO nehézsúlyú világbajnoki címeket birtokló Joshua március 31-én lépett utoljára ringbe a Wales-i Cardiffban. Akkor a WBO világbajnok Joseph Parker-t (24-1; 18 KO) győzte le egyhangú pontozással a brit bajnok, és vette el tőle WBO övét. A meccs érdekessége volt, hogy Parker volt az első olyan ellenfele Joshua-nak, aki végig bírta ellene a 12 menetet, az előtte lévő 20 győzelmét AJ KO-val szerezte meg.

Szeptemberi ellenfele a már szinte veteránnak számító, 38 éves Povetkin lesz, aki szintén nagyon szép mérleggel rendelkezik, 34 győzelme mellett mindössze 1 vereséget szenvedett el még 2013-ban Vladimir Klitschko-tól. Ez a vereség is jól mutatja, hogy milyen kemény fából faragták az oroszt, négyszer is a padlóra küldte Klitschko mégis végig bírta a 12 menetet és pontozással veszítette el a meccset. Povetkin legutóbbi meccse szintén a márciusi Cardiff-i gálán volt, David Price-t győzte le, az ötödik menetben kiütéssel.

Povetkin korábban már volt a WBA világbajnoka, azonban egy szégyenfolt is akad karrierjében, két alkalommal is pozitív eredményt produkált doppingellenőrzésen, emiatt el is tiltották egy időre, bár ő tagadta bűnösségét. Korábban emiatt hiúsult meg a WBC jelenlegi világbajnoka, Deontay Wilder elleni meccse. Az elmúlt hónapokban szó volt arról, hogy Joshua előbb Wilder-el küzd meg, azonban nem sikerült a részletekben megállapodni így az a mérkőzés elmaradt és továbbra sincs megállapodás kettejük csatájáról. Az egyeztetések közben keményített be a WBA és rendelte el Joshua számára a Povetkin meccset, nem voltak hajlandóak tovább várni a két világbajnok megegyezésére. Ennek köszönhető a szeptemberi Povetkin elleni címvédés. A rajongók szempontjából azonban ez a meccs sem lesz kevésbé érdekes, mint a Wilder elleni lett volna, Povetkin minden bizonnyal nem lesz könnyű ellenfél Joshua számára. Mi sem bizonyítja jobban, hogy Joshua promótere, Eddie Hearn is azt nyilatkozta, hogy ő óvva intette Joshua-t az orosz elleni meccstől, de nem volt választása a brit világsztárnak, ha nem áll ki az orosz ellen elvették volna a WBA övét.

A mérkőzés kapcsán Joshua így nyilatkozott: „Alig várom, hogy visszatérjek a ringbe. Olyan, mintha március vége már ezer éve lett volna. Povetkin komoly kihívás, alaposan fel fogok rá készülni. Komoly eredményei vannak, csak egy bolond becsülné le, azt amit eddig letett az asztalra. Az edzést eddig sem hagytam abba, de az elkövetkező 10 hét még intenzívebb lesz, mentálisan és fizikálisan is.”

Nagy csatára számíthatunk és reményeink szerint közvetíteni fogja magyar televíziós csatorna is. Bár ezt biztosra még nem mondhatjuk, de mivel a Matchroom Boxing szervezi a gálát, van rá esély, hogy élőben nézhessük. Azonban addig sem maradunk Anthony Joshua nélkül, a Sport2 július 24-én este 20 órától a műsorára tűzött egy Best of Anthony Joshua című, három órás műsort, ami valószínűleg egy válogatás lesz AJ legjobb ringben töltött pillanataiból.

Komment