Némedi-Varga Csilla címmeccsel tér vissza

Némedi-Varga Csilla (Fotó: Magasi Dávid)

Némedi-Varga Csilla egy sikeres amatőr karrier után, 2014-ben csatlakozott a profik táborához, ahol pár hónap alatt máris világbajnoki címet szerzett, majd kicsit eltűnt a bokszéletből. Három éves kihagyás után tér vissza egy németországi gálán, ahol rögtön világbajnoki címért fog bokszolni. Ezzel kapcsolatban kerestük meg Csillát, aki mesélt nekünk korábbi pályafutásáról és mostani visszatéréséről is.

Csilla viszonylag későn kezdte el amatőr pályáját, de így is számos eredménnyel büszkélkedhet, többek között ötszörös magyar bajnok, világbajnokságon bronzérmet szerzett és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes. Csilla édesapja, Némedi Imre a 80-as években válogatott ökölvívó volt, azonban nem szerette volna, hogy lánya is ezt a pályát válassza. Ezért Csilla majdnem, hogy felnőtt fejjel ment le élete első boksz edzésére titokban. Tehetségét hamar felfedezték és a Soproni Gyevát SE színeiben kezdett el versenyezni.

Csilla 2014. januárjában vívta első profi meccsét, amit TKO-val a második menetben be is fejezett. Ezt követően sorra jöttek a győzelmek és már 2014. októberében világbajnoki címért bokszolhatott. A WBF harmatsúlyú világbajnoki címét szerezte meg a szerb Jasmina Nad ellenében egyhangú pontozással. Csilla 8 meccset nyert egyhuzamban, ebből 6-ot idő előtt zárt le kiütéssel. Profi karrierje során mindössze egy veresége volt az utolsó meccsén, ahol a WBA harmatsúlyú interim övért bunyózott. Ezt követően abbahagyta profi karrierjét, de nem a vereség, hanem egy örömteli esemény miatt, ugyanis született egy kislánya. Az elmúlt három évben a ring helyett egy másik kemény terepen, az anyaságban kellett helyt állnia.

Mostani visszatérése kapcsán Csilla elmondta, hogy igazából nem tervezte, hogy visszatér, de korábbi és jelenlegi promóterének, Feja Tibornak sikerült egy olyan meccset leszerveznie, ami miatt megéri újból megpróbálni. Július 14-én, szombaton a németországi Offenburgban, egy Sauerland gálán fog ringbe lépni a GBU és a WIBF harmatsúlyú világbajnoki övéért valamint a WBC harmatsúlyú Silver övért. Csilla (8-1; 6 KO) ellenfele egy nagyon rutinos japán hölgy lesz, Aniya Seki (33-3-2; 5 KO), aki korábban már kisharmatsúlyban és harmatsúlyban is szerzett világbajnoki címet. Csilla elmondta, hogy viszonylag kevés ideje volt felkészülni, de úgy érzi, hogy jól sikerült a felkészülés. A jövőjét pedig a szombati meccstől teszi függővé, úgy véli, hogy nem feltétlenül a győzelmen múlik, hogy folytatja-e a karrierjét. Az a legfontosabb, hogy jól érezze magát a ringben, jó boksszal térjen vissza, ettől függ a folytatás.

Az offenburgi gála főmeccsén a német Tyron Zeuge (22-0-1; 12 KO) igyekszik majd megvédeni WBA nagyközépsúlyú világbajnoki címét az angol Rocky Fielding (26-1; 14 KO) ellen. Számunkra azonban fontosabb, hogy még egy magyarnak szurkolhatunk szombaton ezen a gálán. Csilla mellett a cirkálósúlyú Kun István (7-10-1; 4 KO) is szorítóba lép egy veretlen nigériai bunyós, Mikael Lawal (6-0; 4 KO) ellen.

Komment