Tisztújító választást írt ki az AIBA

Az MTI tegnap adta hírül, hogy a NOB megvonta az AIBA-tól a jogot, hogy megszervezze a 2020-as olimpiai ökölvívó tornát. Ezzel az AIBA lett az első nemzetközi szövetség, melyet megfosztott a NOB, hogy saját sportága ötkarikás eseményét megszervezze. Az AIBA és a NOB közötti feszültség nem újkeletű, már évek óta vannak ellentétek. A NOB többször is szankciókat helyezett kilátásba, ha nem változtatnak. Ezek egy darabig csak ígéretek voltak, de az utóbbi pár hónapban bekeményített az Olimpiai Bizottság és tényleg minden jogot megvont az AIBA-tól.

Egy nappal ezután pedig a szervezet tisztújító közgyűlést hívott össze. Az AIBA végrehajtó bizottságának tagja, az orosz Umar Kremlev elmondta, hogy novemberre írták ki a tisztújító választást. November 15-én Lausanne-ban szavaznak majd az új elnök személyéről.

A csütörtöki rendkívüli találkozón a NOB képviselői is részt vettek, ahol az AIBA törölte azt a szabályt, hogy Rakhimov visszatérhessen miután önként, de ideiglenesen felfüggesztette magát az elnöki pozícióból. Így a NOB-bal való ellentét legalább egyik pontja megoldódni látszik mert remélhetőleg Rakhimov soha többé nem kerül vissza az AIBA élére. Ezen kívül még számos, elsősorban pénzügyi-gazdasági probléma áll fent, amit orvosolni kell, de az utolsó utáni percben talán végre tényleg tesz lépéseket az ügyben az AIBA.

Komment