A WBC kitalált egy új címet, Canelo „Franchise Champion” lett

Fotó: Saul “Canelo” Alvarez – PuzzlePix Fotóügynökség

Eddig is eléggé kesze-kusza volt a különböző szervezetek rendszere, ahogy a címeket osztogatták, de a WBC rátett még egy lapáttal. Léteznek ugye interim címek, a WBA-nál van egy Super bajnok és egy rendes bajnok, de a WBC viszi a prímet. Náluk van Silver bajnok, Diamond bajnok, világbajnok, interim bajnok, van Emeritus Champion, kötelező kihívó (aki elvileg a Silver bajnok lenne, de ez sem mindig igaz), Khan következő meccsére kitaláltak egy Pearl övet is, de még ezt is tudják fokozni. Most kitaláltak egy „Franchise Champion” címet, amit nagyjából ahhoz lehet hasonlítani, mint a WBA-nál a Super bajnok, de elviekben nem lesz számára kötelező címvédés. Mint tudjuk minden a pénz körül forog és minél több címet osztogatnak, annál több pénzt tud bezsebelni egy-egy meccs után a szervezet.

Egyelőre még elég ködös, hogy képzeli el a szervezet gyakorlatban ezt az új címet, de megpróbáljuk összefoglalni, hogy a WBC mire gondolt.  A szervezet azt találta ki, hogy a „Franchise Champion” címet annak adja oda, aki több szervezet világbajnoki címét birtokolja és más kötelezettségek fognak vonatkozni rá, mint a rendes világbajnokra. Ezt a címet nem lehet elnyerni, hanem a szervezet jelöli ki érdemei alapján a bajnokot, súlycsoportonként egyet. A „Franchise Champion” a visszavonulása után megkapja majd az „Emeritus Champion” címet, ami azt jelenti, hogy bármikor visszatérhet és kihívhatja az aktuális világbajnokot. A bajnok vállalja, hogy évente legalább két társadalmi rendezvényen részt vesz, amit a WBC szervez. A „Franchise Champion” mérkőzésein a WBC teljes jogú címvédőjeként bokszol és győzelme után megkapja a Diamond övet, ha veszít akkor pedig az ellenfele, aki ezzel kötelező kihívóvá válik (ez még tovább bonyolítja a kötelező kihívói pozíciót). A bajnoknak nincs kötelező címvédés, ezzel egy nagy terhet vesznek le a válláról.

A lényeg tehát az, hogy a WBC csinált még egy bajnokot, akinek kötelezettsége nem sok van a szervezet felé, viszont minden meccse után bevétele van belőle a szervezetnek.

Az első „Franchise Champion” nem más, mint Saul „Canelo” Alvarez (52-1-2; 35 KO), aki az IBF/WBA Super és eddig a WBC világbajnoka volt. Most már ő az új cím tulajdonosa és a már több, mint egy éve interim bajnok Jermall Charlo (28-0;21 KO) lett a WBC teljes jogú világbajnoka. Most szombaton pedig Charlo első címvédésére is sor kerül Brandon Adams ellen.

Komment