Ökölvívó olimpiai selejtező – Bacskai és Kozák is kikapott, mielőbb haza hozzák az ökölvívókat

Bacskai Balázs (Kép forrása: MÖSZ facebook oldala)

Budapest/London, 2020. március 16., hétfő (MTI) – Kozák László (69 kg) után Bacskai Balázsnak (75 kg) is egy meccs után véget ért a londoni európai olimpiai kvalifikációs ökölvívótorna, miután hétfőn megosztott pontozással kikapott a norvég színekben szereplő Gedminas Mindaugastól.

A 2010-ben Európa-bajnok, 2016 óta profi Bacskai a viadal honlapjának közvetítése alapján szoros meccset vívott riválisával, s némileg vitatható vereséget szenvedett.

Az első menetben nem volt nagy iram a ringben, Bacskai ment előre, litván születésű ellenfele pedig feltartó ütésekkel próbálta megtörni lendületét, ám a magyar balegyenesekkel és balhorgokkal többször tisztán talált. Mindaugas nem sokat mutatott ekkor, csupán a szakasz hajrájában volt egy-két tiszta találata, mégis az ötből csak három pontozó látta jobbnak a magyart, kettő a norvégnak adta a menetet.

A második szakasz első felében is Bacskai boksza érvényesült inkább, igaz, ellenfele lényegesen több ütést indított mint korábban, majd a menet utolsó percében több tiszta találata is volt. A jó finis ötből négy bírát meggyőzött, csak egy látta a magyart jobbnak, így két menet után három pontozónál döntetlen volt az állás, kettőnél viszont a norvég vezetett.

Bacskai az utolsó három percben mindent megtett, ment előre megállás nélkül, sokat ütött és sokszor talált is, Mindaugas ugyanakkor nem fáradt el, a bekapott pofonok ellenére is jól mozgott és igyekezett válaszolni az ütésekre. A kiélezett csatát végül 3-2-es pontozással nyerte meg Mindaugas, akit két bíró 30-27-re, egy pedig 29-28-ra hozott ki győztesnek, a másik kettőnél pedig Bacskai nyert 29-28-ra.

„Hát, ezt alaposan elszúrtam, és abszolút nem értem, mi történt velem. Jó formában érzem magam, jók voltak a kesztyűzések, a bemelegítés is rendben ment, minden adott volt a sikerhez. Csapnivalóan bokszoltam, nem értem.” – nyilatkozta Bacskai a meccs után.

A Vasas magyar bajnoka, Kozák László a 16 közé jutásért lépett kötelek közé a belga Mohamed Rachem ellen, aki nem tartozik a nagyváltósúly legerősebb versenyzői közé, ám ezúttal egyértelműen jobbnak bizonyult magyar riválisánál.

A viadal honlapjának közvetítése alapján Kozák az elejétől igyekezett irányítani, ám az első két menetben képtelen volt közel kerülni remekül kontrázó ellenfeléhez. Rachem nagyon jó érzékkel indította feltartó jobbegyeneseit, s hiába került sokszor közel a kötélhez, pontos ütésekkel és elhajlásokkal rendre kiszabadult a szorításból.

Kozák a harmadik menet első felében tudott igazán fölénybe kerülni, egyszer úgy tűnt, talán kicsit meg is rendítette riválisát, aki viszont a hajrában ismét többször eltalálta a nagy erőkkel rohamozó magyar bokszolót. A pontozók a látottak alapján jogosan adták egyhangú pontozással a meccset Rachemnek, ami Kozák búcsúját jelentette.

„Az első menetben az volt az utasítás, hogy irányítsam a mérkőzést, amelyet meg is próbáltam, de valahogy nem találtam a ritmust a kellemetlen belgával szemben. A második menetben, miután hátrányban voltam, váltanom kellett, mentem előre sokat, de ez nem igazán az én stílusom. A harmadikban már mindent egy lapra kellett feltennem, megpróbáltam kiütni, de nem sikerült. Hibás vagyok a vereségért, nem feküdt nekem a belga stílusa.” – nyilatkozta Kozák a meccs után.

Még két magyar lesz érdekelt hétfőn: a közép-európai idő szerint 19 órakor kezdődő esti programban Szaka István (52 kg) és Gálos Roland egyaránt a nyolcért és ezzel az olimpiai kvótáért csatázik.  

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség kiadott egy közleményt, hogy az első adandó alkalommal hazahozzák a magyar ökölvívókat. Jelenleg is tart Londonban az európai ökölvívó olimpiai kvalifikációs verseny. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség az egészségügyi helyzetre való tekintettel, ahogy lehet hazahozza a versenyzőket. A kialakult egészségügyi helyzet extra feladatok elé állította a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget, amelyik a jelentős plusz költségeket vállalva a lehető legkorábban hazahozza a már kiesett, vagy továbbjutott versenyzőket és edzőiket. A szövetség a NOB verseny rendezési és kvalifikációs szabályait betartva maximálisan figyelembe veszi a magyar sportolók érdekeit.

Forrás: MTI/MÖSZ

Komment