Az IBF elrendelte a kötelező címvédést a Ruiz – Joshua visszavágó győztesének

Fotó: Anthony Joshua – Andy Ruiz Jr. – PuzzlePix Fotóügynökség

December 7-én, Szaúd-Arábiában lesz a visszavágó Andy Ruiz Jr. (33-1; 22 KO) és Anthony Joshua (22-1; 21 KO) között az IBO/IBF/WBO/WBA Super nehézsúlyú övekért. Még csak pár nap telt el a hivatalos bejelentés óta a visszavágó helyszínéről és dátumáról az IBF már el is rendelte a kötelező címvédést a meccs győztesének.

Az IBF engedélyt adott a jelenlegi bajnokának Andy Ruiz Jr.-nak, hogy önkéntes címvédelem gyanánt megvédje címét a visszavágón Anthony Joshua ellen. Ezután azonban egy kötelező címvédelemnek kell következnie a kötelező kihívó Kubrat Pulev (27-1; 14 KO) ellen. Ez a címvédelem kötelező lesz mind Ruiz-nak, mind Joshua-nak, bármelyikük is nyeri a visszavágót. A szervezet feltétele szerint legkésőbb 2020. május 31-ig meg kell történnie a címvédelemnek Pulev ellen. Tehát adott némi haladékot az IBF és nem vette el egyből az IBF övet, ahogy tette például korábban Canelo-val vagy Golovkin-nal.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az IBF után a WBO-nál is kötelezően címet kell majd védenie a nehézsúlyú bajnoknak, ha nem akarja elveszíteni az övét. A WBO-nál a korábbi cirkálósúlyú vitathatatlan bajnok Oleksandr Usyk (16-0; 12 KO) a kötelező kihívó jelenleg. Bár még nem volt egyetlen meccse sem nehézsúlyban. Egyelőre nem is lehet semmi biztosat tudni arról, hogy mikor kerül sor a debütálására a királykategóriában. Nemrég arról lehetett olvasni, hogy október 12-én Carlos Takam ellen fog bunyózni Chicago-ban, de azt Usyk társpromótere, Eddie Hearn egyelőre cáfolta. Szerinte még semmilyen megegyezés nincs arról a meccsről. Így viszont kevés az esély, hogy rögtön a második vagy talán harmadik nehézsúlyú meccsén máris kiállna az aktuális nehézsúlyú bajnokkal Usyk, de nem elképzelhetetlen.

Tehát az aktuális nehézsúlyú világbajnoknak, legyen az Ruiz vagy Joshua 2020-ban két alkalommal is kötelezően címet kell védenie. Először az IBF-nél majd a WBO-nál, ez nagyjából le is fedné a jövő évet, hisz általában kettő vagy maximum három meccset szoktak vállalni a nagy bajnokok egy évben.

Komment