A WBO is elrendelte a kötelező címvédést Anthony Joshua-nak

Fotó: Anthony Joshua – Europress Fotóügynökség

A WBA szervezet után a WBO is bejelentette, hogy Anthony Joshua-nak, a Povetkin elleni meccs után kötelezően meg kell védenie WBO övét, amennyiben nyer szeptemberben. Anthony Joshua (21-0, 20 KO) jelenleg az IBO, IBF, WBA Super és a WBO nehézsúlyú világbajnoka. Legutóbbi meccsén, idén márciusban szerezte meg a WBO világbajnoki övét, amikor egyhangú pontozással legyőzte az akkori világbajnok Joseph Parker-t. Ezt követően Joshua egy Deontay Wilder elleni címegyesítő meccsre koncentrált, azonban az elhúzódó tárgyalások végét nem várta ki a WBA és elrendelte a kötelező címvédést Joshua számára az orosz Alexander Povetkin (34-1; 24 KO) ellen.

A WBO bejelentette, hogy szeptemberi győzelme esetén Joshua-nak 180 napja van, hogy megegyezzen a címvédést illetően. A WBO nem nevezte meg, hogy ki ellen kellene megvédenie az övét, de egyelőre eliminátori meccset sem írtak ki a kihívói pozícióért. Nagy valószínűséggel Dillian Whyte (24-1; 17 KO) lehet az ellenfél. A WBO ranglistáján jelenleg Povetkin áll az első helyen, Dillian Whyte pedig a második helyen. Whyte július 28-án győzte le azt a Joseph Parker-t akitől Joshua elvette a WBO világbajnoki övét és Whyte meg is szerezte a WBO Nemzetközi bajnoki övét is.

Egy Joshua – Whyte meccs mindenképpen felborzolná a kedélyeket a szigetországban, mivel ők már korábban küzdöttek egymás ellen és azóta is lóg a levegőben egy visszavágó. A WBC Silver övének és a WBO Nemzetközi övének birtokosa, Dillian Whyte eddigi egyetlen vereségét a profik között épp Anthony Joshua-nak köszönheti. A két nehézsúlyú bunyós még 2015-ben csapott össze és Joshua a hetedik menetben TKO-val győzött. Whyte-nak azóta fáj a foga a visszavágóra és úgy tűnik most igazán közel kerülhet hozzá.

Van még egy csavar a dologban. Joshua elvileg jövő áprilisban lép legközelebb szorítóba a szeptemberi meccset követően, ellenfél azonban még nincs megjelölve. Természetesen Joshua és menedzsere, Eddie Hearn egy Wilder elleni címegyesítő meccsre vágyik, de addig még sok minden történhet. Joshua ugye szeptemberben Povetkinnel bunyózik, ez biztos. Elviekben Wilder pedig Tyson Fury-val fog megküzdeni még az idén, amennyiben Fury győz most szombaton. Ha mindkét nehézsúlyú világbajnok győz a következő meccsén és ha sikerül megállapodniuk a részletekben, akkor a WBO engedélyezheti Joshua-nak, hogy előbb a WBC övért bunyózzon és csak utána védje meg a WBO övét. De nagyon sok a “ha” a történetben. Az is lehet, hogy Fury legyőzi Wilder-t és akkor ellene küzdhet legközelebb Joshua, de az is, hogy Povetkin győz szeptemberben és akkor teljesen borul a terv.

Komment