Heti összefoglaló: Május 14 – 20.

Fotó: Anthony Joshua – Europress Fotóügynökség

A Forbes magazin legfrissebb listája szerint Anthony Joshua jelenleg a legjobban kereső ökölvívó. A kazah Golovkin fellépett a második helyre, a mexikói Canelo pedig az első helyről csúszott vissza a harmadikra. Joshua közel öt éves profi pályafutása most került először a Forbes lista élére, tavaly a második helyen volt. A becslések szerint legutóbbi, Joseph Parker elleni meccséért Joshua 18 millió fontot kapott és valószínűleg ennél csak többet kaphat, ha végre sikerül megegyezni egy Deontay Wilder elleni meccsben. Wilder is javított a helyezésén a pénztárcáját illetően, a tavalyi hetedik helyéről, az ötödik helyre lépett fel. Ő a legutóbbi márciusi meccsén, amelyet megnyert Luis Ortiz ellenében állítólag 2,1 millió dollárt keresett.

Liam Smith mielőbb megküzdene Jaime Munguia-val. Eredetileg Smith csapott volna össze Sadam Ali-val május 12-én a WBO nagyváltósúlyú világbajnoki címéért, de betegség miatt nem tudott kiállni. Munguia pedig négy menet alatt simán a földbe döngölte Ali-t, négyszer is padlóra került a címvédő, mielőtt a bíró beszüntette a mérkőzést. (További részletek: ITT ) Smith pedig bejelentette igényét egy Munguia elleni meccsre, továbbra is Smith a kötelező kihívó a WBO-nál, így erre minden esélye meg van, bár lehet, hogy nehezebb dolga lesz Munguia ellen, mint Ali ellen lett volna. Akár már augusztusban vagy szeptemberben sor kerülhet az összecsapásra.

A korábbi többszörös világbajnok mexikói ökölvívót, Orlando Salido-t lopás miatt tartóztatták le Mexikóban. Salido-t és társait 16 doboz sör ellopásával vádolták és óvadék ellenében elengedték. Lomachenko egyetlen legyőzőjének nem ez volt az első rendőrségi ügye, nemrég kocsmai bunyó miatt vették őrizetbe. Salido egyébként tavaly decemberben lépett ringbe utoljára, akkor kikapott Miguel Roman-tól, majd a meccset követően bejelentette visszavonulását, de később ezt mégis visszavonta. Jelenleg ökölvívóként nem túl aktív, inkább politikusi karrierjére koncentrál. Salido párttársa szerint ez nem egy komoly bűncselekmény, minden napos dolog Mexikóban, csak Salido politikai ellenfelei keltettek ekkora média visszhangot, hogy ellehetetlenítsék Salido-t.

Nisse Sauerland, Kubrat Pulev egyik promótere szerint július 28-án csaphat össze az IBF kötelező kihívói pozícióját birtokló Pulev, Dillian Whyte-val, aki a WBC-nél elvileg az első számú kötelező kihívó, gyakorlatilag meg a sokadik. Whyte március végén győzte le az ausztrál Lucas Browne-t és azóta várja a sorsát, hogy kivel léphet legközelebb ringbe. Több név is felmerült már, többek között Luis Ortiz, Jarrell Miller vagy Alexander Povetkin, de még Joseph Parker is. Sauerland szerint a tárgyalások folyamatban vannak, remélik, hogy sikerül megállapodni a részletekben. A tervek szerint vagy Londonban vagy Bulgáriában lenne a meccs, de London azért esélyesebb. Pulev az elmúlt időszakban nem volt túl aktív, tavaly áprilisban volt utoljára mérkőzése, de reméli, hogy győzelmével ő is esélyes lehet egy Anthony Joshua elleni meccsre.

Szombat este sikeresen megvédte világbajnoki címét a félnehézsúlyú Adonis Stevenson (WBC) és a pehelysúlyú Gary Russell Jr. (WBC) is. Stevenson egy döntetlent ért el Badou Jack ellen, így nála maradt az öv, Russell pedig pontozással verte meg Joseph Diazt. Lee Selby-nek azonban nem sikerült a címvédés, Josh Warrington elvette IBF pehelysúlyú övét. (További részletek: ITT )

Magyar ökölvívóinknak vegyesen alakult a hétvége. Május 18-án, Németországban lépett ringbe Albert Ferenc (26-14; 14 KO) egy nyolc menetre kiírt nagyközépsúlyú mérkőzésen. Sajnos Ferenc az első menetben TKO-val kapott ki. Szintén ezen a gálán lépett ringbe Kun István (7-9-1; 4 KO), aki miatt viszont van okunk örömre. István egy négy menetes cirkálósúlyú mérkőzésen egyhangú pontozással verte meg a német Denny Heidrich-et (1-1;1 KO). Május 19-én az USA-ban lépett ringbe Kanalas Szilveszter és Berna Dávid. Kanalas Szilveszter (14-8; 9 KO) a megüresedett IBA légsúlyú övért mérkőzött, de sajnos az első menetben kiütéses vereséget szenvedett Nico Hernandez-től. Berna Dávid (16-4; 15 KO) is ringbe lépett szombaton az USA-ban, egy nyolc menetes pehelysúlyú mérkőzésen. Dávid ellenfele az amerikai Victor Morales Jr. volt, aki a harmadik menetben kiütéssel verte magyar ökölvívónkat.

Komment