Canelo lekerült a WBC ranglistájáról

Fotó: Europress Fotóügynökség

Saul „Canelo” Alvarez már nem szerepel a WBC most frissített középsúlyú ranglistáján. A Mexikóvárosi székhelyű szervezet megköveteli minden bajnokától és rangsorolt versenyzőjétől, hogy részt vegyen az Önkéntes Doppingellenes Szövetség (VADA) által vezetett vér- és vizeletvizsgálatokon. A 27 éves mexikói bunyós februárban két alkalommal is megbukott a doppingvizsgálaton, mivel egy Clenbuterol nevű szerre pozitív tesztet produkált, emiatt pedig hat hónapos eltiltást kapott februártól augusztusig. Az eltiltása miatt el kellett halasztani a május 5-i Golovkin elleni visszavágót is.

Mauricio Sulaiman kijelentette, hogy eltávolították a rangsorból Canelo-t, mivel nem jelentkezett be a WBC „Clean Boxing” doppingellenőrzési programjába. Ez egy véletlenszerű doppingellenőrzési program, amelyet a VADA az év bármely napján elvégezhet előzetes bejelentés nélkül. Sulaiman a botrány kirobbanása óta végig védte a mexikóit és elmondta, hogy amennyiben csatlakozik a programhoz visszakerülhet a rangsorba. Alvarez azzal érvel, hogy a szennyezett hússal került a szer a vérébe és a később elvégzett hajvizsgálatok már nem mutatták ki a Clenbuterolt.

A WBC ugyan levette a ranglistájáról Alvarezt, de az IBO-nál továbbra is az 1., a WBA-nál a 2., az IBF-nél pedig az 5. helyen áll, így azokért a címekért megküzdhet majd anélkül is, hogy a WBC visszahelyezné. Ugyanakkor rontja egy Golovkin elleni visszavágó esélyeit, ha nem szerepel a WBC rangsorában, valamint Golovkin is elvárja, hogy tesztekkel bizonyítsa tisztaságát mielőtt beleegyezik a visszavágóba. Érthetetlen Canelo viselkedése, mert amennyiben tiszta, márpedig ő váltig állítja, akkor miért nem hajlandó részt venni a vizsgálatokon? Ahelyett, hogy mindent megtenne, hogy bizonyítsa ártatlanságát makacskodásával saját maga alatt vágja a fát és végleg elveszítheti a visszavágó esélyét.

UPDATE: Úgy tűnik, hogy Canelo mégis észhez tért és a Twitter-en keresztül tudatta a rajongókkal, hogy csatlakozott a VADA doppingellenőrzési programjához. A hírt Oscar De La Hoya, Canelo promótere és a VADA is megerősítette.

Komment