Ma 20 éve, hogy Lennox Lewis legyőzte Evander Holyfield-et és a nehézsúly vitathatatlan bajnoka lett

Fotó: Lennox Lewis – Evander Holyfield – PuzzlePix Fotóügynökség

1999-ben a nehézsúly akkori két legjobbja, az IBF/WBA világbajnok Evander Holyfield és a WBC világbajnok Lennox Lewis két meccset is vívott egymás ellen. Először március 13-án a New York-i Madison Square Garden-ben, akkor sokak szerint vitatható eredmény született. A meccs szoros pontozással végül döntetlenre végződött, de egyes vélemények szerint kicsit lejtett a hazai pálya Holyfield-nek. A bokszrajongók Lewis-t tartották győztesnek. A döntetlen után természetesen adta magát egy visszavágó, hisz mégiscsak döntetlen volt az eredmény egy olyan meccsen, ahol a győztes a királykategória vitathatatlan bajnoka lehetett volna.

A visszavágóra kereken nyolc hónapot kellett várni, november 13-án már Las Vegas-ban néztek ismét farkasszemet egymással. A második küzdelem hasonlóan alakult, mint az első. Ezen a meccsen sem volt kiemelkedően jobb egyik bunyós a másiknál, kiegyenlített küzdelem volt, talán még kiegyenlítettebb, mint az első. Másodjára viszont már nemcsak a nézőknél, de a pontozóknál is Lewis nyerte a meccset. Egyhangú pontozással győzött és elvette Holyfield IBF és WBA világbajnoki öveit, így Lennox Lewis a nehézsúly vitathatatlan bajnoka lett. Bár sokáig nem örülhetett a vitathatatlan címnek, mert a WBA megfosztotta címétől amiért nem állt ki a kötelező kihívó John Ruiz-zal, helyette Michael Grant-et választotta. Érdekes csavar viszont, hogy Holyfield kiállt Ruiz-zal a betöltetlen címért, így egy rövid időre visszaszerezte WBA övét.

Videón mindkét meccsük összefoglalója:

Egy kis érdekesség még Evander Holyfield kapcsán: Holyfield 27 éves profi pályafutása során háromszor is bunyózott november 13-án és mindhárom alkalommal kikapott. Ráadásul két veresége is a vitathatatlan bajnoki cím kapcsán volt. Először 1992. november 13-án kikapott Riddick Bowe-tól és ezzel elveszítette vitathatatlan címét. Ez volt profi pályafutása első veresége és egyébiránt épp péntek 13-a volt. 1999-ben pedig Lewis ellen nem tudta visszaszerezni azt. Majd 2004-ben ismét vereséget hozott számára a november hónap 13-dik napja, akkor Larry Donald-tól kapott ki.

Komment