A WBC elnöke Tyson Fury – Dillian Whyte eliminátori meccset szeretne

Tyson Fury korábbi nehézsúlyú világbajnok ökölvívó.
Fotó: Tyson Fury – PuzzlePix Fotóügynökség

A WBC nehézsúlyú világbajnoka Deontay Wilder május 18-án védheti meg világbajnoki címét a kötelező kihívó Dominic Breazeale ellen. Ezért a kötelező kihívói pozíció megüresedik. A WBC elnöke Mauricio Sulaiman pedig azzal az ötlettel állt elő, hogy a szervezet rangsorában #1 Dillian Whyte (25-1; 18 KO) és a #2 Tyson Fury (27-0-1; 19 KO) küzdjenek meg a kihívói pozícióért. Sulaiman ötlete nem meglepő, hisz általában így döntik el, hogy ki lehet a kötelező kihívó. Amennyiben valamelyik bunyós ezt nem vállalja, akkor a rangsorban következő élhet ezzel a lehetőséggel.

A WBC-t kötelező kihívói pozíciójával kapcsolatban már több kritika érte, mert sokszor nem vagy csak nagyon sokára kapott lehetőséget az épp aktuális kihívó. Breazeale is már régóta várt erre a lehetőségre, úgy hogy már jó ideje „csak” a negyedik ezen a listán mégis hivatalosan ő volt a kötelező kihívó. Whyte pedig, aki jelenleg a WBC Silver bajnoka nem kapta még meg ezt a lehetőséget, és már több alkalommal rendelt el a WBC számára meccset, hogy küzdhessen ezért a pozícióért. Jelenleg pedig promótere, Eddie Hearn azt próbálja elérni, hogy Whyte július 20-i, Oscar Rivas elleni meccsén dőljön el, hogy kikapja meg ezt a lehetőséget, azt szeretné, ha a győztes lehetne a kötelező kihívó.

Kérdés, hogy a két bunyós, Fury és Whyte mit szólnak Sulaiman ötletéhez, mert ugye nem kötelező elfogadniuk, de ezáltal eleshetnek a lehetőségtől, hogy kötelezően megküzdjön velük Wilder vagy az épp aktuális WBC világbajnok. Ugyanakkor nem feltétlenül van szükségük erre a pozícióra, mert az aktuális világbajnok önkéntes címvédésként vállalhatja a meccset ellenük. Erre pedig Tyson Fury-nak jó esélye van, hisz már korábban is szó volt egy visszavágóról. Így neki nem lenne muszáj vállalni a Whyte elleni meccset ahhoz, hogy küzdhessen Wilder-rel. Miért kockáztatna Whyte ellen, ha így is eljuthat Wilder-hez.

Whyte már más kérdés, mert iránta korábban nem igazán érdeklődött Wilder, neki élnie kellene ezzel a lehetőséggel, ha küzdeni akar a WBC övért. Amennyiben Fury ezt a meccset nem vállalja, akkor a szervezet ranglistáján #3 Luis Ortiz vagy a #5 Adam Kownacki is szóba jöhet, mint lehetséges ellenfél.

Whyte ezzel kapcsolatban elmondta kétli, hogy Fury kiállna ellene. Már többször próbáltak összehozni egy meccset vele, de a korábbi világbajnok nem akarta. Illetve minek kéne Fury-nak a kötelező kihívói pozíció, ha amúgy is kihátrált már egyszer a Wilder elleni visszavágóból. Whyte áll elébe, de nem gondolja, hogy erre a meccsre sor kerülne. Egyébként is frusztrálja a WBC politikája, mert szerinte május 18-án neki kellene küzdenie Wilder-rel, nem Breazeale-nek.

Komment