Vinny Paz, a „Pazmán Ördög”

Fotó: Vinny Pazienza (b) – PuzzlePix Fotóügynökség

Az emberi akaraterő tudjuk, hogy sokszor olyan dolgot művel, ami épp ésszel “lehetetlennek” tűnik, Vinny Paz az egyik legnagyobb élő példa erre….

Vinny Paz, igazi nevén Vincenzo Edward Pazienza, becenevén a “Pazmán ördög” 1962 december 16-án született Amerikában. 1983. május 26-án debütált a profik között Alfredo Rivera ellen. Alapállása ortodox volt (bal láb, bal kéz előretolva), magassága 171cm. Edzője Kevin Rooney volt, aki Mike Tysont is kísérte útján egy darabig.

Vinny Paz egy igazi showman volt, imádta Muhammad Alit, többek között ezért is akart bokszoló lenni. Olyan ökölvívó volt, aki még a vereségeivel is híressé vált és tudott ezekkel a lehetőségekkel élni. Pályafutása során 3 súlycsoportban szerzett világbajnoki címet (könnyűsúly – IBF, nagyváltósúly – WBA, nagyközépsúly – IBO/WBU/IBC).

60 mérkőzésből 50-et megnyert, ebből 30 kiütéses győzelem volt. 1980-as évek második felében kezdett hírnevet szerezni magának olyan ellenfelek legyőzésével, mint Joe Frazier Jr, vagy Roberto Elizondo. 1987 június 7-én volt az első világbajnoki küzdelme a Rhode Island-i Providence-ben Greg Haugen ellen, a IBF könnyűsúlyú világbajnoki övéért, amit Pazienza nyert. Majd 1988. február 6-án az azonnali visszavágó jogán Greg Haugen visszaszerezte világbajnoki övét. 1990-ben egy újabb címmérkőzésen kikapott Roger Mayweathertől. Ezt követően még 2 címmérkőzése volt, Hector Camacho és Loreto Garza ellen, amit szintén elveszített. Itt jön az, amit a vereségeiről írtam, ugyanis nem sok olyan ökölvívót ismerünk, akit sorozatba 4 vesztes címmérkőzés után ismét címmérkőzést kap.

1991. július 2-án Ron Amundsen ellen az USBA nagyváltósúlyú bajnoka lett. Majd október 1-jén jött egy Gilberto Delé elleni összecsapás, ami szintén címmérkőzés volt és a 12 menetben TKO-val legyőzte megszerezve a WBA nagyváltósúlyú világbajnoki címét.


Ezután le kellett mondania a címéről mert súlyos autóbalesetet szenvedett, amiben eltört a nyaka, csodával határos módon túlélte. Az orvosok úgy vélték, hogy lehet, hogy soha többet nem fog lábra állni. Nem sok idő után lábra tudott állni.  Egy “Halo” nevű orvostechnikai eszközt kellett viselni, ami rögzíti a nyakat oly módon, hogy az 4 helyen van belefúrva a koponyába. 3 hónapig volt ezzel az eszközzel rögzítve. Ezalatt a 3 hónap alatt titokban meg is kezdte a felkészülést edzőjével mindenki tudta nélkül.

Vinny Pazienza csodával határos módon teljesen felépült sérüléséből és 13 hónapra a balesetét követően Luis Santana ellen győzelemmel tért vissza. 1993-ban az IBO nagyközépsúlyú világbajnoki címét is megszerezte. Ezután két összecsapása is volt Roberto Duran-nal, és mind két alkalommal legyőzte őt. Roy Jones Jr. ellen, az IBF nagyközépsúlyú világbajnoki címért vívott mérkőzését viszont 1995. június 24-én elveszítette. Ezt követően a WBU-nál szerzett nagyközépsúlyban világbajnoki címet. Még 1999-ben és 2002-ben vívott nagyközépsúlyban világbajnoki címmeccset, de ezeket elveszítette. 21 éves profi pályafutása során 15 címmérkőzése volt, ebből 13 világbajnoki címmeccs volt (kisebb és nagyobb szervezeteknél is).

Szerző: Kiss Sándor

Komment