Milyen a jó boksz?

Rocky Balboa történetét nemcsak Amerika, hanem Magyarország nagyrésze is végig izgulta. Az első rész után talán nem is gondoltuk, hogy izgalmaink fokozhatóak, de szerencsére jobbára pozitívan csalódhattunk. Amikor először láttam a teljes sorozatot, még gyerek voltam, de azonnal nagy álmokat kezdtem szövögetni majdani bokszolói pályafutásomról, amit lépésenként ültettem át gyakorlatba. Mindenekelőtt edzéstervet rendszeresítettem magamnak, aztán addig könyörögtem szüleimnek, míg hozzá nem jutottam a megfelelő felszereléshez. Végül nem lettem profi, de megértettem, mennyire fontosak a gyermekkori álmok, és hogy mitől is jó a boksz.

Kép forrása: Pixabay

A küzdősportok, köztük az ökölvívás egy csomó üzenetet hordoznak, de egyik központi jellemzőjük a motiválás. Mike Tyson pontosan ilyen álmot dédelgetett. Életrajzi filmjeiben és a vele készült riportok során gyakran hangoztatta, hogy gyerekkorától kezdve barátaival mindig a bokszról beszéltek.

A régi és az új típusú ökölvívás csak bizonyos dolgokban különböznek, a célok és vágyak ugyanazok, talán némely lehetőségek változtak meg. Büszke vagyok rá, hogy amikor kimondom Papp László nevét, milliók emlékezhetnek velem együtt klasszis bokszolónkra! Egyedül mi, magyarok értjük teljes mélységében ezt. Nekünk nem egy sportaréna jut róla eszünkbe, hanem valaki, aki szimbólum, jelkép, hiszen valamennyi sportág valamennyi sportolója végeredményben jelképpé válik.

Néha elkövetjük azt a hibát, hogy egyes bokszolók pályafutását több évtized távlatából összehasonlítjuk, pedig habár az edzések keménysége megmaradt, egyes módszerek újak. Magyarországon és a világ minden táján lehet például futni, árnyékbokszolni, megfelelő étrendet kialakítani, de a gyakran jelentősen eltérő, mégis azonos súlycsoportban induló versenyzők teljesítménye rámutat bizonyos sajátosságokra. Nyilvánvalóan az edzőnek fontos legjobban ismernie azt, akit pártfogol és ehhez mérten józanul tervezni, amihez bölcsesség szükséges. Papp Lacinak például izmai erősítéséhez hatalmas farönkök húzását írták elő, míg a korábbi nehézsúlyú bajnok, Mike Tyson izmait a szokásos futás, kerékpározás, árnyékboksz és ugrálókötelezés mellett főleg a callitechinc módszer tartotta kordában. A callitechinc lényege a saját testsúlyhoz való igazodással végzett gyakorlatok.

Felmerül a kérdés: Vajon valóban ennyi a boksz igazi lényege? Kőkemény edzések extrákkal, szigorú étrend, önfegyelem és meccsek, melyek végén vagy mi vagy pedig az ellenfél kerekedik felül? Ha el is nyerünk minden övet, vajon mit kezdünk a pénzzel, a sikerekkel? Tudjuk e őket megfelelően használni? Természetesen erre valódi választ csak olyan ökölvívó adhat, aki végigjárta már az összes állomást és onnan tekint vissza.

Talán mégsem haszontalan azonban, ha objektív véleményt formálunk a kérdésben. Ha valaki bokszoló szeretne lenni és profi karriert csinálni, válaszutak sorozatával fog szembe találkozni, ezek közül pedig mindig az első a legnehezebb. Az útkereszteződés melletti táblán a következő kérdés szerepel: Valóban csinálni akarom? Tapasztalat mutatja, hogy régebben meghozott döntéseink a későbbiek során is képesek hatni személyiségünkre, befolyással lenni ránk. A küzdelmek útját választók egyik csoportja igazából legfeljebb csupán a siker gondolatába szeret bele, emiatt előbb vagy utóbb összeomlik.

Ismertem olyanokat, akik rosszul döntöttek. Miután abbahagyták sikertelen próbálkozásaikat, annyira depressziósak lettek, hogy azt a szintet sem tudták produkálni fizikálisan, amit a nagy csalódások előtt. Minden fiatal tehetségnek fontos lenne megértenie, hogy elsősorban szívből tudnak jól ütni, a fejben összeállított kombinációk másodlagosak. Hiába a tökéletes stratégia, nagy eredmények, hogyha hiányzik az alázat. Nem szabad elfelejtenünk sem azt, hogy honnan indultunk és azt sem kik vagyunk! Legyen helyén tehát identitásunk, megfelelő önbizalmunk, alázattal fűszerezve.

Gondolkodjunk el pár pillanatig: Lehet profi vagy amatőr mérlegünk hibátlan, de vajon milyen fényt vet ránk és szeretteinkre, ha botrányainktól visszhangzik a média, rajtunk csámcsognak rosszindulatú újságírók és egészségtelen szokásaink miatt már többször megjártuk a kórházat? Mindent egybevetve bizton állíthatom, hogy a jó boksz legfőbb ismérvei a következők: szenvedély, hit, alázat, kitartás és a helyes identitás!

Szerző: Zilahi Zoltán

Komment