Usyk lett a cirkálósúly vitathatatlan bajnoka

Fotó: Oleksandr Usyk

Korábban a WBSS cirkálósúlyú döntőjét több neves edző és szaklap is úgy aposztrofálta, hogy a technika és az erő csatája lesz. Ahol a korábbi olimpiai bajnok és WBC/WBO világbajnok Oleksandr Usyk (15-0; 11 KO) képviseli a technikát, és az orosz IBF/WBA (Super) világbajnok Murat Gassiev (26-1; 19 KO) pedig az erőt. A tegnap este folyamán két veretlen világklasszis bunyós lépett ringbe a moszkvai gála főmérkőzésén ahol Gassiev veszítette el veretlenségét és ezzel világbajnoki címeit is.

Mondhatni, hogy végig az ukrán irányította a mérkőzést, sokkal gyorsabb és aktívabb volt, mint Gassiev, sokkal több találatot indított és talált is be velük, mint az orosz. Usyk nagyon intelligens bunyóval, jó támadással és védekezéssel, a technikai repertoárját felvonultatva nyerte a mérkőzést. Az úgymond „ismerkedős” első menet után Usyk szinte megállás nélkül támadott, folyamatos ütéseivel állandó munkára késztette Gassiev-et, aki nem tudta a saját bunyóját hozni. A menetek előre haladtával látszott is az oroszon, hogy kezd frusztrált lenni.

Nemcsak technikában, de úgy tűnik, hogy taktikában is jobb volt Usyk, aki nem hagyta kibontakozni az oroszt. Usyk egyhangú pontozással (119-109; 120-108; 119-109) győzte le Gassiev-et, így ő nyerte az ukrán-orosz párharcot és ezzel együtt övé lett a IBF, WBA (Super), WBO, WBC cirkálósúlyú világbajnoki öve, a Ring Magazin cirkálósúlyú öve és a WBSS torna győztesének járó Muhammad Ali trófea és természetesen a dicsőség, hiszen ő lett a cirkálósúly vitathatatlan bajnoka.

A tegnap este egyetlen női mérkőzésén a norvég bokszkirálynő, Cecilia Brækhus (34-0; 9 KO) végig uralva a meccset, sikeresen védte meg világbajnoki címeit. Braækhus ellenfele az idáig veretlen orosz Inna Sagaydakovskaya (7-1; 3 KO) volt. Az IBO, IBF, WBO, WBA és WBC világbajnok Brækhus a meccs elejétől a végig a kezében tartotta az irányítást és végül egyhangú pontozással nyerte meg az összecsapást és maradt a váltósúly vitathatatlan bajnoknője.

Az orosz Fedor Chudinov (18-2; 12 KO) is sikerrel védte meg WBA nagyközépsúlyú Nemzetközi övét, immár második alkalommal. Megosztott pontozással (115-113; 111-118; 116-112) győzte le a francia Nadjib Mohammedi-t (40-6; 23 KO). A pontozóbírák nagyon eltérően látták a meccs képét és ez a nézőknek sem tetszett, akik ki is fejezték a nem tetszésüket. A meccs képe alapján a franciának járt volna a győzelem és meglepő módon a hazai pontozóbíró látta úgy, hogy a francia nyerte a mérkőzést, a külföldi bírák pedig az orosznak adták a győzelmet.

Az eredeti kiírás szerint Andrey Sirotkin (15-0; 4 KO) védte volna meg WBA Interkontinentális övét Vladimir Shishkin (7-0; 4 KO) ellen. Ez a mérkőzés azonban valamiért meghiúsult, de Shiskin azért ringbe lépett a szintén orosz Gasan Gasanov (15-7-1; 12 KO) ellen a megüresedett nagyközépsúlyú WBA Kontinentális bajnoki övért. A mérkőzést Shishkin nyerte kiütéssel az ötödik menetben.

A gála egyik érdekessége volt, hogy ringbe lépett az a lett Mairis Briedis (24-1; 18 KO) is, aki a főmeccset vívó Usyk-tól kapott ki januárban a WBSS elődöntőjében és veszítette el WBC cirkálósúlyú világbajnoki övét. A korábbi világbajnok most egy francia ellenfelet kapott, Brandon Deslaurier (11-2-1; 1 KO) személyében, akit egyhangú pontozással le is győzött.

Komment