Túl van a Gettó Balboa az első megmérettetésen

Szabó Zoltán – Sipos Mihály (Fotót készítette: Bordás Róbert)

Korábban már beszámoltunk Bogdán Árpád dokumentumfilmjéről, a Gettó Balboa-ról, ami egy józsefvárosi ökölvívó edzőről szól, aki korábban alvilági körökben forgott és egy tehetséges fiatal bunyósról, aki szintén Józsefvárosból jön és eredményes profi karrierig jut. A „hollywoodi sztori” egy igaz történet, ami arra igyekszik rávilágítani, hogy bárkinek van lehetősége kitörni még a nehéz körülményei ellenére, ha van, aki támogassa ebben, valamint kellőképpen elszánt és tehetséges. Sipos Mihály edző és Szabó Zoltán ökölvívó története nemcsak Bogdán Árpádot és a film készítőit ragadta magával, hanem a szarajevói közönséget is.

A film első nemzetközi megmérettetésén, a Szarajevói Filmfesztiválon szépen debütált, a közönségszavazaton a versenyben lévő filmek között a harmadik helyet szerezte meg. A stáb mindent meg is tett annak érdekében, hogy minél többen megismerjék és megszeressék ezt a józsefvárosi történetet és minél szélesebb körbe eljusson a film üzenete. Mihály, Zoli és Mihály lánya, Hajni, – aki szintén ökölvívó és nagyon szép eredményekkel büszkélkedhet – a fesztiválközpontban tartottak egy edzést az érdeklődőknek. Az edzés nagyon jó hangulatban zajlott, bárki csatlakozhatott hozzá és nemcsak Zoliék élvezték, hanem a közönség is, főleg a gyerekek, köszönhetően a Decathlon támogatásának, akik felszerelést és apró ajándékokat biztosítottak a fesztiválra és a Tanoda fiataljainak. Majd a vetítés után volt a közönséggel egy beszélgetés is, ahol bárki kérdezhetett a szereplőktől és a stábtól is. A beszélgetés során nagyon érdeklődőek voltak a nézők és leginkább az foglalkoztatta őket, hogy ezeknek a nehéz sorsú gyerekeknek, akikkel Mihály foglalkozik miért nincs lehetőség biztosítva az állandó és ingyenes edzésre. Ez az a kérdés, ami a film készítőit is leginkább foglalkoztatja. Nem is az, hogy miért nincs, inkább az, hogy hogyan lehetne ezt elérni.

Zoli egy kisfiúval a nyilvános edzésen (Fotót készítette Bordás Róbert)

A szereplőknek és a film készítőinek az a fő célja, hogy a film története és üzenete minél szélesebb körbe eljusson, és ezáltal lehetőséget kapjanak a gyerekek és ne az utcán töltsék a szabadidejüket, hanem inkább az edzőteremben. Ennek érdekében a stáb tovább folytatja „keresztes hadjáratát” és igyekszik a budapesti önkormányzatokkal és egyéb ökölvívást kedvelő cégekkel/szervezetekkel felvenni a kapcsolatot, hogy közös munkájuk eredményeképp minél több „Szelídek Tanodája” nyílhasson, ahol a fiatalok hasznosan tölthetik idejüket és talán a jövő ökölvívó bajnokai is innen kerülhetnek ki.

A szereplők és a stáb a film vetítése után (Fotót készítette: Bordás Róbert)

Emellett természetesen a filmfesztiválokon való sikeres szereplés is fontos. Számos megkeresést kapott már a film külföldi filmfesztiváloktól, többek között Svájcból, Németországból, Szerbiából, sőt még a Cardiffi Filmfesztivál is érdeklődik. A Cardiffi fesztivállal kapcsolatban külön öröm, hogy akár egy bokszmeccsre is sor kerülhet a premier után Zoli részvételével. A magyarországi premier pedig 2019 év elején várható.

Komment