Teofimo Lopez a könnyűsúly ifjú reménysége azt ígéri, hogy 2019-ben világbajnok lesz

Fotó: Teofimo Lopez (j) – PuzzlePix Fotóügynökség

A fiatal amerikai bunyós, Teofimo Lopez (11-0; 9 KO) egy csapásra ismertté vált azután, hogy a december 8-i Lomachenko –Pedraza nevével fémjelzett gálán 44 másodperc alatt kiütötte ellenfelét. Lopez mindössze 21 éves és nagy tervei vannak a jövőt illetően.

Amatőr karrierje során hatszor nyert bajnoki címet és 2015-ben az Arany Kesztyűt is megnyerte könnyűsúlyban. Amatőr mérlege 150 győzelem 20 vereség. A fiatal bunyós amerikaiként vívta ki a szereplés jogát a 2016-os olimpiára, de nem került be az amerikai olimpiai csapatba, ezért édesapjának köszönhetően Honduras színeiben szerepelt a riói olimpián. Ezt követően szerződtette a Top Rank. Bob Arum, a Top Rank feje már akkor elismerően nyilatkozott róla és nagy reményeket fűzött a fiúhoz, aki eddig nem okozott csalódást. „Úgy gondolom, hogy ez a fiú nagy tehetség és nagy meccsek várnak rá. Erős gyerek és nagy jövő előtt áll a profik között. Tud küzdeni, egy jó harcos. Ha nem így lenne, nem szerződnénk vele.”

2016. november 5-én lépett először szorítóba profi meccsen és rögtön egy olyan nagy gálán, ahol Jessie Vargas és Manny Pacquiao vívta a főmeccset Las Vegas-ban. Az első meccsét kiütéssel nyerte meg a második menetben és azóta is töretlenül halad előre. Eddigi 11 profi meccséből 11-et megnyert és 9-et idő előtt fejezett be kiütéssel. Legutóbbi, december 8-i mérkőzésén egy nála jóval rutinosabb ellenfelet, Mason Menard-ot (34-4; 24 KO) ütötte ki 44! másodperc alatt.

Lopez már amatőrként is sokat sparringolt profikkal, 13 éves kora óta edzett a „nagyok” között. 16 évesen már együtt kesztyűzött Guillermo Rigondeaux-val, Shawn Porter-rel és Luke Campbell-el. Korábban Floyd Mayweather Jr. is elismerően nyilatkozott Lopez-ről, azt mondta róla, hogy igazi harcos.

Lopez családja is mindent meg tesz azért, hogy sikeres lehessen. Korán magántanuló lett, hogy 100%-ig az ökölvívásra koncentrálhasson, Las Vegas-ba költözött az egész család a fiú miatt, édesanyja a táplálkozási tanácsadója, édesapja pedig az edzője. Lopez azt mondja magáról, hogy istenadta tehetség, a gyorsaságát, erejét és a lábmunkáját tartja a legnagyobb erősségének. Önbizalomból sincs hiány, ami ugye nem hátrány egy profi ökölvívónál és, ha emellé még tehetség és szorgalom is társul, akkor jó esélye van, hogy nagy karriert fusson be és természetesen ez is a célja.

Júliusban szerezte meg a WBC regionális övét, legutolsó meccsén pedig a NABF könnyűsúlyú bajnoki övét. Jelenleg a WBA-nál 11., a WBO-nál a 14. és a WBC-nél a 16. helyen van a könnyűsúlyú ranglistán. A szombati győzelmét követően azt nyilatkozta, hogy garantálja, hogy 2019-ben világbajnok lesz. Ehhez pedig nem kisebb sztárokat kell legyőznie, mint a szombaton címet egyesítő Vasyl Lomachenko (WBO, WBA Super könnyűsúlyú világbajnok) vagy Mikey Garcia (WBC könnyűsúlyú világbajnok).

Komment