Ruiz elismeri, hogy elszúrta, nem edzett elég keményen

Fotó: Andy Ruiz Jr. – PuzzlePix Fotóügynökség

Andy Ruiz Jr. szombat este elveszítette júniusban szerzett IBO/IBF/WBO/WBA Super világbajnoki öveit. A júniusi győzelme óriási meglepetés volt, de a múlt heti veresége talán nem annyira. Bár a ringben nyújtott passzivitása elég meglepő volt. Már a meccs kezdetén se tűnt túl magabiztosnak, de ahogy haladt előre a meccs egyre frusztráltabbnak látszott. Joshua taktikájával nem tudott mit kezdeni, pedig annyira nem volt meglepő, hogy AJ valami teljesen mással fog próbálkozni Ruiz ellen, mint az első meccsen. Érthető módon Joshua tartotta a távolságot, nem ment bele a közelharcba, kihasználta a magasságbeli fölényét.

Ruiz pedig tudja, hogy elszúrta nemcsak a meccset, de a felkészülését is. A meccset követő sajtótájékoztatón egyfolytában arról beszélt, hogy az ő hibája, hogy kikapott, mert nem hallgatott sem az edzőjére, sem az apjára. Túl sokat foglalkozott azzal, hogy élvezze a hirtelen jött pénzt és népszerűséget, többet foglalkozott a bulizással, mint az edzéssel. 

„Mindig csak azt mondtam majd holnap, majd holnap. Komolyabban kellett volna vennem ezt a harcot. A három hónapig tartó bulizás és ünneplés nem volt jó hatással rám. … Azt gondoltam, ha nagyobb és nehezebb leszek az a hasznomra fog válni. Nem így volt. Azt gondoltam túlsúlyosan erősebb leszek. Vékonyabb voltam az elején, de felszedtem pár kilót, ez hiba volt. Magabiztosnak éreztem magam. Keményebben kellett volna edzenem, hallgatnom kellett volna a csapatomra, az edzőimre.”

Ruiz szerint a túlsúlya volt az oka a vereségének. Emiatt nem tudott úgy bunyózni, mint júniusban, nehezen mozgott, nem tudott úgy ütni. Az apja szerint meccs közben többször panaszkodott rá, hogy nem érti mi van a kezeivel, mert mintha ólomból lennének.

Apja is Andy-t „hibáztatja” a vereségért, nem vette komolyan a felkészülést amiatt volt ez a sok plusz súly rajta. Azt mondja, hogy az elején tényleg fogyott valamennyit a fia, de a meccs napján már legalább 290 font volt (131-132 kg), ez pedig már neki is sok volt. Szerinte a fia a júniusi győzelme után élvezte az életet, Rolls Royce-t és házakat vett, két kézzel szórta a pénzt és bulizott. Ahelyett, hogy a családjával lett volna inkább a barátaival volt és úgy gondolta, hogy elég, ha saját magát edzi. Ez egy nagyon jó lecke volt a fiának, aki a nulláról küzdötte fel magát a csúcsra, majd vissza is zuhant oda, ahonnan indult. Ez volt élete legrosszabb felkészülése, de ebből majd tanulni fog. Remélik, hogy sor kerülhet egy harmadik meccsre is Joshua-val, de ha nem akkor van más lehetőség.

Komment