A WBO elrendelte a kötelező címvédést Usyk ellen, Joshua áll elébe

Fotó: Anthony Joshua – PuzzlePix Fotóügynökség

Alighogy Anthony Joshua visszavette IBO/IBF/WBO/WBA Super nehézsúlyú világbajnoki címeit szombat este Szaúd-Arábiában, a WBO máris elrendelte a kötelező címvédést számára. Ezt már lehetett tudni, hogy az IBF és a WBO is kötelező címvédést akar 2020-ban, meg vannak a kötelező kihívóik is. Az IBF-nél Kubrat Pulev, a WBO-nál Oleksandr Usyk. Csak azt nem lehetett még tudni, hogy Andy Ruiz Jr-nak vagy Anthony Joshua-nak kell-e majd címet védeni, ha megakarja tartani a szervezetek öveit. Szombat este azonban ez is eldőlt.

A WBO elnök szinte azonnal posztolt az egyik közösségi oldalon: most, hogy vége a visszavágónak jöhetnek a kötelező címvédések. Joshua-nak 180 napon belül, vagyis legkésőbb 2020. június 4-ig kötelezően címet kell védenie Oleksandr Usyk ellen, ha meg akarja tartani a WBO övét.

Még a visszavágó előtt Joshua promótere, Eddie Hearn többször hangoztatta, hogy van rá esély, hogy Joshua visszaadja majd a WBO övet épp a sok kötelező címvédés miatt. Joshua azonban a szombat esti győzelmétől ismét megtáltosodott és azt mondja, hogy ő készen áll a címvédésre, nem probléma, jöhet Usyk.  

Ez azonban némiképp keresztül húzhatja Eddie Hearn terveit. Joshua-nak és Usyk-nak is ő a promótere, és bár nyíltan ezt nem mondta ki Hearn, de valószínű, hogy valami olyasmi lehetett a terve, hogy AJ visszaadja a WBO övet és Usyk a megüresedett övért küzdhet majd. Így a jelenlegi “aranytojást tojó tyúkja” és a “jövőbeli aranytojást tojó tyúkját” majd később eresztené össze. Mert Usyk jelenleg még nem annyira ismert és népszerű, hiába volt cirkálósúlyban vitathatatlan bajnok és hát nincs is még túl sok tapasztalata nehézsúlyban.

Eddig az volt a terv, hogy februárban Usyk – Chisora meccs lenne, akár az üres övért, de valószínűleg akkor ez elmarad, ha Usyk is benne van a meccsben. Eddig pedig ezt mondta az ukrán, úgyhogy jó esély van rá, hogy 2020. első felében Anthony Joshua – Oleksandr Usyk nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés lesz. Hearn szerint még tárgyalniuk kell az IBF-el is, hogy akkor melyik szervezet is a következő a kötelező címvédések sorában.

Joshua annyira érzi magában a lendületet, hogy nem is akar csak egy rövid pihenőt és még karácsony előtt vissza is térne az edzőterembe. Ismét magabiztos és elszánt, talán még jót is tett neki a júniusi vereség Ruiz-tól.

A Ruiz meccs kapcsán elmondta, hogy talán az emberek nem ezt várták tőle, hogy így fog bokszolni, de ez volt a módja annak, hogy visszaszerezze az öveit. Többször is megfordult benne meccs közben, hogy „neki menjen” Ruiz-nak, de mindig visszafogta magát, tudta, hogy tartania kell magát a taktikához és akkor győzni fog, és így is lett. Ezzel újra világbajnok lett és a külföldi sajtóban már több helyen is az „Új Klitschko-nak” nevezik.

Komment