Rivas csapata reagált Whyte doppingügyére, azt akarják, hogy Rivas-t nyilvánítsák győztesnek

Fotó: Oscar Rivas – Dillian Whyte – PuzzlePix Fotóügynökség

Nemrég beszámoltunk róla, hogy Dillian Whyte egy még az Oscar Rivas elleni meccs előtt elvégzett doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott. Ráadásul két különböző tiltott szert is találtak a mintában. A pozitív eredményről tudott a BBBoC, az UKAD és természetesen Whyte és csapata is, azonban sem az ellenfelet, sem a WBC-t nem értesítették a kellemetlen helyzetről.

Rivas menedzsmentje pedig érthető módon le van döbbenve a történtek előtt. Azt mondják, hogy nekik nemcsak, hogy a meccs előtt, de utána sem szóltak a pozitív tesztről, a közösségi médiából értesültek az ügyről és egyszerűen nem tudják elhinni, hogy ilyen van. Szerintük, ha jogilag nem is lett volna kötelessége a Matchroom Boxing-nak közölni a tényeket, morálisan mindenképp. Fordított helyzetben valószínűleg ők is ezt várták volna.

Whyte promótere, Eddie Hearn egy interjúban próbálta magyarázni a bizonyítványát, a hétvégi Ramirez-Hooker gálán, de nem sikerült túl meggyőzőre, főleg, hogy elég ingerülten reagált a riporter kérdéseire. Szerinte ők mindent szabályosan tettek, a BBBoC szerint Whyte a meccs napján már tiszta volt és amíg a B-minta nem bizonyul pozitívnak addig nem lehet bűnösnek kikiáltani. Arra pedig, hogy miért nem szóltak az eredményről sem Rivasnak, sem a WBC-nek, aki szankcionálta a mérkőzést, hisz a WBC nehézsúlyú interim öve volt a tét azt mondta Hearn, hogy titoktartási szerződés miatt nem szóltak sem ők, sem a mintát vizsgáló szervezet, sem a Brit szövetség. Hearn próbált kitérni a riporter kérdései elől és egyfolytában arra terelte a szót, hogy az USA-ban sokkal rosszabb a helyzet doppingügyben és a vizsgálatok kapcsán.

Rivas csapata azt szeretné elérni, hogy Whyte bűnössége esetén ne semmisítsék meg a meccs eredményét, hanem változtassák meg és Rivas legyen a meccs győztese és ezzel a kötelező kihívó a WBC-nél. A WBC egyelőre nem döntött, ők is a B-minta eredményeit várják, de van rá esély, hogyha Whyte bűnösnek bizonyul, akkor automatikusan Rivas lesz a kötelező kihívó, de az is lehet, hogy egy újabb eliminátori meccs várna rá.

Deontay Wilder, a WBC nehézsúlyú világbajnoka is nyilatkozott. Ő igencsak megszigorítaná a pozitív doppingtesztért járó büntetést, azt mondja minimum 6-8 éves eltiltás kellene azoknak, akik már másodjára buknak meg egy doppingteszten, harmadik alakalom után pedig élethosszig tartó eltiltás kellene. Whyte-nak sem ez volt az első ilyen esete, 2012-ben már egyszer kapott egy két éves eltiltást.

Komment