Bob Arum jónak tartja a WBC Franchise címét, reméli Lomachenko is megkaphatja

Fotó: Vasyl Lomachenko – Bob Arum – PuzzlePix Fotóügynökség

A WBC nemrég hozta létre a Franchise bajnoki címet, ami egyfajta szuper bajnokot jelent a szervezetnél. Emellett megmaradt a „rendes” világbajnoki cím, amit címmeccsen lehet megszerezni és elveszíteni. A Franchise bajnoki címet viszont odaítéli a szervezet a bunyós érdemei alapján, így azt elveszíteni sem lehet meccsen. Az első és eddigi egyetlen bunyós, aki ezt az övet megkapta az a mexikói szupersztár Saul „Canelo” Alvarez középsúlyban.

Bob Arum, a Top Rank vezér Canelo kapcsán mondta, hogy nagyon jó ötlet volt a WBC részéről, hogy létrehozta ezt a címet és Canelo tökéletes erre a pozícióra. Ez a cím némileg tehermentesíti az aktuális bajnokot, mert nincs kötelező címvédelem, ugyanakkor a WBC-nek megéri, mert így duplán kereshet pénzt, a Franchise bajnok meccsei után is kap pénzt és a „rendes” bajnok meccsei után is. Arum szerint Canelo igazi ikonja az ökölvívásnak, aki letett már annyit az asztalra, hogy megválogathassa, hogy kik ellen szeretne küzdeni. A kötelező címvédelem, sokszor szinte ismeretlen bunyósok ellen kötelező terhet is jelent a bunyósnak. Mint például most az IBF-nél Canelo-nak a viszonylag ismeretlen Sergiy Derevyanchenko elleni kötelező címvédés. Egy Derevyanchenko elleni meccs sok pénzt nem hozna a kasszába, viszont megy az idő vele és elveszi a lehetőséget komolyabb ellenfelek elleni meccsektől. Ha meg nem védi meg a címet, akkor elveszíti az övét és „kárba vész” a munkája. Minél több szervezetnél világbajnok valaki annál nehezebb a helyzete, így legalább a WBC könnyít ezen ezzel az új címmel.

Arum reméli, hogy idővel az általa képviselt ukrán Vasyl Lomachenko (könnyűsúlyú WBO/WBA Super világbajnok) is eljuthat oda, hogy könnyűsúlyban ő legyen a WBC Franchise bajnoka. Tisztában van vele, hogy most még Loma nincs azon a szinten és ugye még nem is a WBC bajnoka, de ha megszerzi augusztusban a WBC övét, majd utána az IBF övet, akkor már lenne azon a szinten, hogy ő is Franchise bajnok lehessen és legalább egy szervezetnél ne legyen kötelező címet védenie. Így magának választhatna ellenfelet. Így lehet igazi legendás párosításokat összehozni, mert nem mindig a címet birtoklók vagy a kötelező kihívók a legszínvonalasabb ellenfelek, vagy a legnagyobb érdeklődést kiváltó ellenfelek.

Komment