Heti összefoglaló: Július 30. – Augusztus 5.

Fotó: Lucas Martin Matthysse (j) – Europress Fotóügynökség

Akár már jövő áprilisban jöhet az Anthony Joshua – Oleksandr Usyk meccs nehézsúlyban. Oleksandr Usyk (15-0; 11 KO) jelenleg a cirkálósúly vitathatatlan bajnoka, mind a négy nagy szervezet övét ő birtokolja. A múlt héten a WBO bejelentette, hogy speciális világbajnoki státuszt adományozott Usyk-nak, ami egyenértékű egy kötelező kihívói pozícióval, ugyanis a szervezet szabálya szerint, ha valaki a súlycsoportján belül szuperbajnok lesz jogot szerez arra, hogy kihívja az egyel felette lévő súlycsoport bajnokát. Tehát amennyiben tovább lép nehézsúlyba az ukrán, egyből küzdhetne Anthony Joshua-val. A tervek szerint még az idén, november környékén Tony Bellew ellen léphet szorítóba Usyk cirkálósúlyban, de utána jövő áprilisban akár Joshua is jöhet, amennyiben Joshua nyer szeptemberben Povetkin ellen.

Mikey Garcia (39-0; 30 KO) nem sokáig ülhet tétlenül az IBF könnyűsúlyú trónján. Alighogy Robert Easter Jr. legyőzésével megszerezte az IBF könnyűsúlyú világbajnoki címét, a szervezet elrendelte a kötelező címvédést Richard Commey-val (27-2; 24 KO)  szemben. Kicsit Déja vu érzésünk támadhat ezzel kapcsolatban, mert Garcia és az IBF ugyanezt játszotta el márciusban. Akkor Garcia az IBF kisváltósúlyú világbajnoki címét szerezte meg Sergey Lipinets legyőzésével és akkor is pár napon belül már fel is szólították a kötelező címvédésre. Garcia akkor inkább lemondott az kisváltósúlyú övről, mert azt tervezte, hogy inkább könnyűsúlyban gyűjti be az összes övet. A helyzet szinte ugyanaz most is, csak most épp a váltósúlyú Errol Spence Jr-t szemelte ki magának Garcia, így vélhetően ismét lemond az IBF övről.

Az argentinok korábbi váltósúlyú világbajnoka Lucas Martin Matthysse (39-5; 36 KO) bejelentette visszavonulását. Matthysse legutóbb július 15-én lépett szorítóba Manny Pacquiao ellen és a hetedik menetben TKO-s vereséget szenvedett, ezzel pedig elveszítette WBA (rendes) váltósúlyú világbajnoki címét. A 36 éves Matthysse 2004-ben állt profinak, ez idő alatt 44 mérkőzése volt, amiből 39-et nyert meg és ebből 36-ot KO-val. 14 éves profi karrierje alatt begyűjtött több kontinentális és interkontinentális övet kisváltó- és váltósúlyban is. Bár többször küzdött világbajnoki címért, de csak idén januárban sikerült győznie világbajnoki címmeccsen, akkor szerezte meg a megüresedett WBA váltósúlyú övet, de rögtön az első címvédésén el is veszítette Pacquiao ellen.

Joseph Parker (24-2; 18 KO) és csapata megint elégedetlen volt a bírói munkával, legutóbb az Anthony Joshua elleni meccsen volt kifogásuk a bíró ellen, most pedig Dillian Whyte ellen sem elégedettek. Sőt hivatalosan kifogást is emeltek, mert Ian John Lewis mérkőzésvezető a második menetben történt fejelést leütésnek vélelmezte és rászámolt Parkerre, aki így 10-8-ra veszítette el a menetet 10-9 helyett, ami befolyásolta a végeredményt is, mert akár döntetlen is lehetett volna. Parker ezzel már a második vereségét szenvedte el egyhuzamban, de nem adja fel. Azt nyilatkozta, hogy nem hagyja abba az ökölvívást, még csak 26 éves és szeretne ismét világbajnok lenni és egy Whyte elleni visszavágóban is benne lenne.

A hétvége folyamán magyar bunyósaink Európa több országában is szorítóba léptek. Berna Dávid és Görbics Gábor a Wales-i Cardiffban mutatták meg magukat egy a Matchroom által szervezett gálán. Berna Dávid (16-5-15; KO) egy veretlen angol bunyós ellen lépett szorítóba, egy nyolc menetre kiírt pehelysúlyú mérkőzésen. Berna sajnos az első menetben TKO-val kikapott Jordan Gill-től (21-0; 5 KO), miután kétszer is padlóra került. Görbics Gábor (24-12; 14 KO) az ellen a kazah olimpiai bajnok ellen lépett szorítóba, aki nemrégiben Szabó Zoltánt győzte le pontozással. Daniyar Yeleussinov (3-0; 1 KO) most is győzött pontozással, de Görbics Gábor szépen helytállt. Máltán négy magyar bunyós is küzdött szombaton. Egy hölgy, Rákóczi Renáta (2-0; 1 KO) valamint Vári Gergő (21-22-1; 7 KO), Csereklye Attila (9-15; 7 KO) és Szűcs István (4-10-1; 4 KO) képviselték hazánkat a szigetországban. Sajnos csak Renátának sikerült győznie, aki élete második profi bokszmérkőzésén (először külföldön) is győzelmet aratott, ezúttal pontozással győzte le a máltai Claire Ciantar-t (2-4; 0 KO) egy hat menetes pehelysúlyú mérkőzésen.

Komment