Rakhimov nem mond le az AIBA vezetéséről, de ideiglenesen félre áll

Gafur Rakhimov az AIBA elnöke.
Fotó: Gafur Rakhimov – PuzzlePix Fotóügynökség

Gafur Rakhimov, az AIBA elnöke tegnap jelentette be, hogy az amatőr ökölvívás érdekében egy ideiglenes ügyvezető elnököt fognak kinevezni a szervezet élére, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárásainak eleget tegyen. A NOB már Rakhimov kinevezése előtt figyelmeztette az AIBA-t, hogy nem kívánatos személy az üzbég üzletember és határozottan kijelentették, hogy nem szeretnék, ha ő kerülne a szervezet élére. Ennek ellenére a novemberi kongresszuson nagy többséggel őt választották meg az AIBA elnöki pozíciójára, így ideiglenes elnökből hivatalosan is ő lett a szervezet vezetője.

Az AIBA működését már évek óta kritizálja a NOB és többször szankciókat helyeztek kilátásba. Rakhimov elnökké választásával úgy tűnik végleg betelt a pohár és a NOB november végén felfüggesztette az együttműködést az AIBA-val. Az ökölvívás ugyan nem kerülne ki az olimpiai programból, de az AIBA kezéből kivették a szervezéssel kapcsolatos minden teendőt és az anyagi támogatást is megvonták. Azóta próbáltak egyezkedni, de úgy tűnik amíg Rakhimov van az élen a NOB nem hajlandó engedni, ezt végre az üzbég üzletember is belátta, akit nem mellesleg szervezet bűnözéssel is vádolnak az Egyesült Államokban.

Rakhimov tehát ideiglenesen félre áll annak érdekében, hogy az amatőr ökölvívást sújtotta szankciók ne akadályozzák a 2020-as olimpiai szereplést és az arra való felkészülést. Az elnök hangsúlyozta, hogy az ellene felhozott vádak alaptalanok és politikai támadások célpontjává vált, amit sajnos összemostak a sporttal és ezek a vádak elhomályosítják az eddig elért eredményeiket. A NOB legközelebb március 26-28. között ülések Lausanne-ban, valószínűleg itt ismét szóba kerül az AIBA jelenlegi helyzete és az olimpiai szereplés/szervezés kérdése.

Komment