Acélököl Box Club a hátrányos helyzetű fiatalokért

A mostani rendhagyó cikkükben szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét és egyben kérni a segítségüket, hogy a győri Acélököl Box Club és vezetője ifj. Szabó István folytathassa küldetését. Szeretnénk egy elhivatott edző és fiatal tanítványai történetét bemutatni.

Ifj. Szabó István korábban maga is évekig aktív ökölvívó volt, aki a fejébe vette, hogy szeretné a környékbeli fiatalokat maga köré gyűjteni és segíteni őket, hogy a bűnözés helyett inkább a sportot, az ökölvívást válasszák. István nehéz fába vágta a fejszéjét, de kitart a tervei mellett, amihez most segítséget szeretne kérni. Idén év elején kezdett el edzéseket tartani Győr egy olyan városrészében, ahol hátrányos helyzetű, részben kisebbségi fiatalok élnek. A környéken évek óta uralkodik a bűn és a kábítószer és sajnos a fiatalok nagy része rossz útra téved, ahonnan nem nagyon van visszatérés. István elmondta a BOX TV-nek, hogy ő sem volt mindig „jó fiú” és épp ezért szándékosan ezen a városrészen indította el edzéseit, hogy segítsen a fiataloknak. Ahogy ő fogalmazott, inkább az ő hibáiból tanuljanak a fiatalok, mint sajátokat kövessenek el. Szeretne egy másik utat megmutatni nekik, a sport és az elhivatottság útját, ami talán segíthet kitörni nekik.

Elsődleges célja, hogy alternatívát nyújtson a gyerekeknek, másodlagos pedig, hogy bajnokokat neveljen. Jó pár tehetséges fiatal jár hozzá, akikből idővel nagyon jó bokszoló válhat, ha kapnak lehetőséget és támogatást. A fiatalok nagy örömmel járnak edzeni és látni lehet rajtuk a személyiségfejlődést is. Nagy motiváció számukra, hogy egy jó közösséghez tartozhatnak és igyekeznek betartani a házirendet, mert különben nem járhatnának edzeni. Illetve a heti három edzés kellően lefárasztja őket, ahhoz, hogy utána már ne „rosszalkodjanak”. A cél, hogy egy életpályamodellt kínáljanak a fiataloknak, hogy legyen motivációjuk és céljuk, amiért küzdhetnek.

István eddig nem sok segítséget kapott és gyakorlatilag saját pénzből és családja támogatásából finanszírozta a terembérlést és a felszerelést. A környékbeli fiataloknak nincs arra pénze, hogy havi tagsági díjat fizessenek, ezért inkább tartja ingyen az edzéseket, de eljöjjenek a gyerekek. Akikből a lelkesedés nem hiányzik, átlagosan 15-20 gyermek (van, hogy 35-40) vesz részt az edzéseken, 5-6 éves kortól egészen 18 éves korig. István az edzések helyszínéül egy helyi tornatermet talált, azonban a közös együttműködés hamar zátonyra futott, részben anyagi okok miatt, részben pedig a segítőkészség hiánya miatt. Több kérvényt írt már annak érdekében, hogy ingyenes vagy legalábbis kedvezményes összegért cserébe használhassák a tornatermet az edzésekhez, de nem sok sikerrel. Amikor közölte az iskolával és a tankerülettel, hogy ő ezeket az edzéseket ingyen tartja és számára az a legfontosabb, hogy segíteni tudja a gyerekeket, azt a választ kapta, hogy akkor hagyja abba és legalább neki is több szabadideje lesz!

Istvánt mélységesen felháborítja ez a hozzáállás és elhatározta, hogy csak azért is talál megoldást a problémára és nem adja fel ilyen könnyen. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy visszakapják a termet, amennyiben befizeti az elmaradt bérleti díjat, illetve rendszeres tudja fizetni majd havonta a termet. István elmondta, hogy ismét saját pénzből, de rendezni fogja az elmaradást, viszont a folytatáshoz szeretne segítséget kérni. Az lenne a legfontosabb, hogy hosszútávra találjanak akár egy másik termet vagy pedig tudják fizetni a jelenlegit. Ehhez szeretnének szponzorokat szerezni! István elmondta, hogy ő ebből nem akar meggazdagodni, csak azt szeretné, hogy annyi támogatásuk legyen, hogy folyamatosan tudjon edzéseket tartani, elég legyen a bérleti díjra. Felszerelésük jelenleg van, de tudjuk, hogy a sportszerek azért könnyen el tudnak használódni. Bármilyen segítségnek örülnek, aki teheti kérjük támogassa őket! Ők is igyekeznek szponzorokat szerezni és folyamatban van, hogy bejegyezzék őket egyesületként, így talán könnyebben tudnak majd támogatást igényelni.

Aki szeretne segíteni az Acélököl Box Club facebook oldalán (https://www.facebook.com/GyorAcelokolBoxClub/) keresztül fel tudja venni a kapcsolatot Ifj. Szabó Istvánnal.

Komment