Wladimir Klitschko is aggódik az amatőr ökölvívás jövőjéért, azt szeretné, ha a WBA venné át az AIBA szerepét

Fotó: Wladimir Klitschko – PuzzlePix Fotóügynökség

Az elmúlt hónapokban többször is megkondult a vészharang, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mielőbbi változtatásokat kért az AIBA-tól, annak érdekében, hogy az ökölvívás ne kerüljön ki az olimpiai versenynaptárból. Úgy tűnik a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) továbbra sem veszi komolyan a NOB fenyegetését és a kifejezett kérésük ellenére is Gafur Rakhimov-ot választották meg elnöküknek. Az AIBA szerint minden rendben, nem aggódnak a 2020-as olimpiai részvétel miatt. Velük ellentétben azonban több korábbi olimpiai bajnok aggodalmát fejezte ki az amatőr ökölvívás sorsával kapcsolatban. Korábban már írtunk George Foreman-ről, aki szintén aggódik, most pedig Wladimir Klitschko is megszólalt az ügyben.

Wladimir Klitschko az 1996-os atlantai olimpián szerzett aranyérmet, majd profiként több nagy szervezetnél is világbajnoki címet szerzett. Az ukrán klasszis szerint a WBA-nak (World Boxing Association) kellene átvenni az AIBA szerepét és nekik kellene megszervezni a 2020-as tokiói olimpián az ökölvívó tornát. Klitschko felvetése eléggé rendhagyó lenne, hisz a WBA egy profi ökölvívással foglalkozó szervezet, mégis úgy véli a korábbi olimpiai bajnok, hogy a NOB-nak inkább velük kellene együttműködni az AIBA helyett. Klitschko egy videót is készített, amiben elmondta, hogy a lehető legrosszabb is megtörténhet szeretett sportágával, mégpedig, hogy kikerül az olimpiáról. A NOB szerint egyelőre nem kell aggódni, 2020-ban még minden bizonnyal ott lehet az ökölvívás a versenyek között, de ez korántsem jelenti azt, hogy a későbbiekben sem lesz változás, főleg, ha az AIBA nem működik együtt velük.

“Közös erőfeszítésekre van szükség, hogy megvédjük a fiatalok álmait, ami megváltoztathatja az életüket azáltal, hogy részt vehetnek a soron következő Olimpiai Játékokon. Folyamatosan egyeztetek a nemzeti szövetségekkel, hogy folytassanak tárgyalásokat a WBA-val. Egyúttal arra kérem a NOB-ot, hogy adja meg a felhatalmazást a WBA-nak, mint a sportot központosító szervezetnek, hogy képviselhessék a sportágat a Tokiói játékokon.”

A NOB Végrehajtó Tanácsa november 30. és december 1. között Tokióban ül össze, ahol várhatóan az AIBA jövője is napirendre kerül. A NOB már korábban is felvetette, hogy felfüggeszti az AIBA-t és egy ideiglenes irányító testületet hoz létre, ami a 2020-as olimpiai ökölvívó tornát valamint, az azt megelőző kvalifikációs tornákat is felügyelné. Akár ezt is elrendelhetik még a héten.

Az AIBA is reagált a felvetésre, hogy bevonják a WBA-t a szervezésbe. Szerintük, ha a WBA aggódik az amatőr ökölvívásért, akkor támogassák a nemzetközi utánpótlás nevelési programjaikat. Szerintük a lehető legjobb kezekben van a szervezet és teljes mértékben elkötelezettek, hogy pozitív irányban fejlődjenek tovább. A legjobbat akarják az ökölvívásnak és bíznak a további együttműködésben a NOB-bal az olimpiai részvétel érdekében. Rakhimov még azt is felajánlotta, hogy ideiglenesen félre áll, mint elnök, hogy ne veszélyeztesse az olimpiai részvételt.

Komment