Lomachenko szerint ő nem kérte a WBC Franchise címét, nem is tudta, hogy megkapja

Fotó: Vasyl Lomachenko – PuzzlePix Fotóügynökség

Október végén, a WBC az éves kongresszusán bejelentette, hogy Saul „Canelo” Alvarez mellett már Vasyl Lomachenko is a szervezet újonnan kitalált bajnoki címének birtokosa, azaz már ő is Franchise bajnok. Tehát úgy lehet bajnok, hogy nincs kötelező címvédése a szervezetnél és nem is veszítheti el a címét csak, ha a szervezet veszi el tőle. Ez a cím egyelőre elég új és kissé „megfoghatatlan”, mert például még az sem világos, hogy így lehet-e vitathatatlan bajnok az, aki mind a négy nagy szervezet övét birtokolja, de a WBC-nél nem a hagyományos bajnok, hanem a Franchise bajnok. Sulaiman szerint igen, de mivel még nem volt erre példa, így nem tudhatjuk biztosra. Ez a cím némileg könnyebbséget jelent az aktuális bajnoknak, viszont úgy tűnik, hogy az ökölvívónak nincs beleszólása, hogy ő akar-e ennek az új címnek a birtokosa lenni.

Sulaiman amikor bejelentette, hogy Loma a WBC Franchise bajnoka könnyűsúlyban, azt állította Lomachenko-ék kérték, hogy megkapja ezt a címet. Ő viszont ezt most megcáfolta. Azt mondja, hogy ő nemhogy nem kérte ezt a címet, de nem is tudott róla egészen addig amíg meg nem látott egy interjút a WBC elnökkel, ahol erről beszélt. Úgy tűnik nem is örül neki túlságosan, mert ő harcban szerezte meg a WBC övét Luke Campbell ellen, erre azt elveszik tőle és kap egy új címet, míg a kötelező kihívó Devin Haney úgy lett világbajnok, hogy neki adták a felszabadult övet.

„Szeretném világossá tenni, hogy nem nyújtottam be semmilyen kérelmet, senki nem kérte ezt. Nem kértem, hogy megkapjam ezt a címet, nem írtunk semmilyen levelet ezzel kapcsolatban. Amikor elolvastam ezt az interjút (Mauricio Sulaiman-nal) nagyon meglepődtem. Természetesen köszönöm az elismerést. De az interjú nagyon más képet mutatott, azt írják, hogy én kértem, de ez nem igaz.”

Részben talán azért sem örül ennek Lomachenko, mert kicsit olyan mintha így menekülne Haney elől, aki már többször kihívta. Loma szerint erről szó sincs, számára az elsődleges, hogy megszerezze még az IBF övét is és vitathatatlan bajnok legyen. Utána jöhet akár Devin Haney vagy Gervonta Davis is.

„Ki az a Haney? Kiket győzött le? Hogyan szerezte meg az övet? Csak azért kapta meg, mert felszabadult és neki adták. … Készen állok harcolni bárhol, bárkivel, nem számít. Ez csak az üzleten múlik. Elfogadom a kihívást és bárhova elmegyek, ahova szervezik a meccset.”

Úgy tűnik Lomachenko kicsit pipa a kialakult helyzet miatt, nem akarja, hogy azt higgyék menekül Haney vagy bárki más elől. Egyszerűen csak van egy célja, hogy vitathatatlan bajnok legyen, utána jöhetnek sorban a többiek. Azt is elmondta, hogy mostanában egyre több bunyós jön könnyűsúlyba, így lesz, akik közül válogathat jövőre, de a lehetséges ellenfelek listáján rajta van Haney és Davis is.

Komment