KO vereség, hogyan térj vissza?

Avagy van élet egy kiütés után.

Ha küzdősportolsz, akkor minden bizonnyal osztottál már ki, vagy kaptál kemény találatokat. Láttál sok-sok kiütést, leütést. A KO vereségek után, bizony sok mindennek helyre kell állnia, mind mentálisan, mind pedig pszichikailag.

Először is vegyük át a KO, TKO és a leütés fogalmát.

KO-nak nevezzük azt az állapotot, mikor egy komoly test, fej vagy láb találat következtében, a padlóra kerülsz és mire a bíró 10-ig számol nem vagy képes folytatni a küzdelmet. Bizonyos esetekben, ha a leütés olyan nagy a bíró akár számolás nélkül is hirdethet KO-t pl. ájulás esetén.

TKO-nak nevezzük azt a szituációt, mikor pl. egy K-1 szabályrendszerű mérkőzésen valaki egy menetben három alkalommal is a padlóra kerül. Ha a szabályok kimondják, akkor ez automatikusan TKO-nak számít. Továbbá TKO az is, mikor egy találatot vagy találatokat követően a bíró védekezésre képtelennek vél valakit és az egészség megóvásának érdekében leállítja a küzdelmet.

Leütésnek pedig azt nevezzük mikor valaki, az ellenfél ütésétól vagy rúgásától fog padlót. Itt azért képben kell lennie a bírónak, ugyanis előfordulhat, hogy a már egyensúlyt vesztett versenyző már az esés közben kapja a pofont és úgy kerül a padlóra. Ilyenkor a vezetőbírónak kell eldöntenie, hogy a padlózás a találattól volt-e! Fontos kérdés ez, hiszen egy rászámolás automatikusan 10-8-as pontozási eredményt von maga után a legtöbb szabályrendszerben, még két rászámolás után 10-7-es pontozás következik. Egy három menetes mérkőzésen, ez majdhogynem behozhatatlan előny!


Mikor kezd el számolni a bíró?

A szabályok értelmében a bíró akkor kezdi el a rászámolást mikor a másik versenyző, a semleges fehér sarokba megy. Mivel ez a szabályokban egyértelműen le van fektetve, így ha a másik fél nem tesz így a bírónak addig nem kötelessége elkezdeni a számolást. A szabályismertetésnél, a vezetőbírónak ezt a szabályt nyomatékosítania kell, valamint az edzőknek is észben kell tartaniuk.

Meddig számol a bíró és miért kéri, hogy a versenyző lépjen felé?

Az általánosan elfogadott szabályok értelmében, ha a leütés nem azonnali KO, akkor a mérkőzésvezető mindenképpen elszámol 8-ig. Fontos, hogy higgadt maradj ilyenkor, ne hajtogasd a bírónak 5-nél, hogy jól vagy mehet tovább, használd ki azt a 8 másodpercet. A bíró számolás közben a kezeivel is mutatja, hogy hánynál tart. Folyamatosan nézi a versenyző szemét, hogy annak tekintete tiszta-e, és nem zavaros. Ha zavarosnak ítéli azt, TKO eredményt hirdet. Miért kéri a bíró, hogy lépjen felé a versenyző? Sokszor mikor számolunk valakire, látszólag semmi baja, akár még verbálisan is jelzi, hogy minden ok. Mikor azonban azt kérjük lépjen felénk, járása nem egyenletes, egyensúly érzéke nem tiszta. Ilyenkor a bíró TKO eredményt hirdet.

Combostól elszenvedett padlózás esetén, ha a bíró azt nem lábsöprésnek ítéli meg, a számolás a fentiek szerint történik. Azonban, ha a versenyző tovább tudja folytatni akár bicegve is a küzdelmet és nincsen láthatóan komoly sérülése, akkor a bíró vissza fogja engedni a küzdelembe.

Mikor állíthatja le a ringorvos a küzdelmet?

A szervezőknek kötelessége, lehetőleg tapasztalt, jó ringorvost szerződtetni a rendezvényre. A jó ringorvos, ismeri a ringben szerezhető sérülések típusát pontosan ezért, pl. egy éppen, hogy felszakadt szemnél nem lépteti le a versenyzőt. Ha valaki sérülést szenved a mérkőzés folyamán, illetve a mérkőzésvezető úgy ítéli meg, hogy szeretné kikérni a ringorvos véleményét vérzés, esetleges fájdalom esetében, onnantól a mérkőzésvezető nem bírálhatja felül a ringorvos által kimondott dolgokat. Ergo, ha a ringorvos azt mondja vége a küzdelemnek, akkor vége a küzdelemnek

Eltiltások.

Minden szakszövetség kimondja, hogy egy kiütéses vereség esetén hány napot kell kihagyni a versenyzőnek. Ezek hossza, általában a kiütés súlyosságát és a korosztályt tekintve nőhet. Az időtartalmak általában 15-től 120 napig terjedhetnek. Ilyenkor a versenyző az adott sportágban, nem versenyezhet, valamint ha egy másik szakszövetségnek tudomása van az eltiltásról, etikátlan és veszélyes versenyre engedni a versenyzőt!

Különbség egy amatőr és egy profi KO között.

Nem is gondolnánk, hogy itt milyen tényezők játszanak szerepet. Amennyiben egy amatőr versenyen szenvedünk KO vereséget, nagy esély van rá, hogy kevés néző van jelen, azaz kevesen készítenek erről felvételt. Még egy esetlegesen TV-ben közvetített profi mérkőzésen elszenvedett kiütést akár több ezer ember is láthat. Miért fontos ez?

A KO kiheverése és mentális feldolgozása nem egyszerű feladat. Egy versenyzőnek nem feltétlenül tesz jót ha a verseny után egy hónappal is azt a felvételt látja a facebookon, ahol éppen őt ütik ki. Ez mind mentálisan, mind lelkileg komoly törést okozhat. Ezért nem szabad elkapkodva, ész nélkül beállni a profik táborába megfelelő tapasztalat nélkül. Mikor 21 évesen, profinak áll valaki, és komoly tapasztalattal rendelkező versenyzőkkel kerül össze, még nem feltétlenül tudja, hogy mit is vállalt. Még egy jól felépített versenyző, lépésről-lépésre halad, összefoglaló videó, felvételről leadott meccs, majd élő közvetítés. Ilyenkor benned is fel van építve, hogy nem kell izgulni. Sokan egy élőben közvetített meccsen nagyon bizonyítani akarnak és pont ez vezethet ahhoz, hogy akár egy győztesen alakuló meccset is elveszíthetnek kiütéssel.

Mire készít fel a kemény sparring?

Több mind 10 éve tartok edzéseket. A legtöbb helyen, az edzés sparringokat inkább simogatásnak nevezném, vagy éppen nem a megfelelő felszerelésekben küzdenek. Sok versenyző, vagy éppen versenyezni vágyó arra hivatkozik, hogy nem szeretné megütni az edzőtársait, mert kedveli őket. Pontosan ezzel a mentalitással van a gond, hiszen ilyenkor hátráltatod magadat és hátráltatod az edzőtársadat is. Én azt mondom, igenis a teremben is meg kell tapasztalni, milyen az ha leütnek, vagy ha leütsz valakit. Én a kemény sparringoknál, általában a ringben vagyok, mint bíró hiszen van ilyen tapasztalatom. Egy leütésnél még az edzésen is rászámolok a padlózó félre, hogy az megérezze milyen, amikor 8 másodperce van rá, hogy rendet rakjon a fejében és visszazökkenjen a mérkőzésbe. Mikor valaki elsőnek meccsen kap olyat, amitől megszédül, vagy éppen a padlón találja magát, akkor nem tudja, hogy kell kezelnie a helyzetet.

Kivel beszéld át a kiütést?

Elsősorban az edződdel. Ő az, akinek látnia kell a hibákat, és megtalálnia azt a hangnemet, amivel a te fejlődésedet tudja szolgálni. Nem mindegy, hogy egy iszonyatos adok-kapok eredménye a KO, vagy egy elkönnyelműsködött kézlógatós meccsé. Akivel olyan a kapcsolatod, élettárs, szülők vagy csak más versenyzők, akivel meg tudsz nyílni, tapasztalatot tudsz cserélni mind tudnak segíteni. Ha pedig nem tudod feldolgozni a kiütést ne szégyellj sportpszichológushoz fordulni.

Egy szó mint száz, a kiütések, leütések vagy a beszedett ütések nem játékok. Mikor érzed, hogy nem kívánod az edzést vagy a mérkőzést, mert nem olyan a fejed akkor pihenj! Az egészségnél nincsen fontosabb! Merj beszélni az ilyen dolgokról, mert az életedet menthetik meg!

Forrás: premiumfightshop.hu

Komment