December 8. New York: Vasyl Lomachenko – Jose Pedraza címegyesítő mérkőzés

Egy hosszabb kihagyás után ismét szorítóba lép az ukrán fenomén Vasyl Lomachenko (11-1; 9 KO). Ellenfele a WBO könnyűsúlyú világbajnok Jose Pedraza (25-1; 12 KO) lesz. Lomachenko idén májusban szerezte meg a WBA (Super) könnyűsúlyú világbajnoki címét Jorge Linares legyőzésével, azóta pedig sérülés miatt nem tudott szorítóba lépni. Az eredeti tervek szerint már augusztusban megküzdött volna a WBO övért, ami akkor még Raymundo Beltran birtokában volt. Vállsérülése miatt azonban műteni kellett Loma-t, így Pedraza kapta meg a lehetőséget, hogy megszerezze a WBO övet és élt is vele, így az ukránnak már vele kell küzdenie. A most szombati mérkőzés lesz mindkét bunyós számára az első címvédése mióta megszerezték könnyűsúlyú világbajnoki öveiket és egyikük máris két nagy szervezet világbajnoka lehet.

Vasyl Lomachenko-t nem kell igazán bemutatnunk, valószínűleg nincs olyan bokszrajongó, aki ne ismerné az ukrán klasszis nevét. Páratlan amatőr karrier (többek között Európa-bajnok, kétszeres világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok) után 2013-ban állt profinak és harmadik profi mérkőzésén máris világbajnoki címet szerzett. Egyedülálló módon mindössze 12 mérkőzés alatt már három súlycsoportban mondhatja magát világbajnoknak. Tudásáról, képességeiről mindenki csak szuperlatívuszokban beszél.

Ugyanakkor Jose Pedraza-nak is van mivel büszkélkednie. 21 évesen már a WBC ifjúsági bajnoka volt nagypehelysúlyban, majd 2014-ben az IBO, 2015-ben pedig az IBF nagypehelysúlyú világbajnoka lett. IBF övét két alkalommal is sikeresen megvédte egészen addig, amíg Gervonta Davis-szel nem találkozott tavaly januárban. Mindezidáig ez volt az egyetlen veresége, ezt követően pedig tovább is lépett könnyűsúlyba, majd idén augusztusban pedig megszerezte a WBO világbajnoki övét.

Mindkét bunyósnak ez lesz az első címegyesítő mérkőzése és természetesen nem szeretnének itt megállni, a súlycsoport vitathatatlan bajnoki címe a tét. Loma a tőle megszokott visszafogottabb stílusban nyilatkozott a meccsről: „Ez az, amit mindig is akartam, egyesíteni a címeket. Mindig az volt a célom, hogy vitathatatlan bajnok legyek és ehhez egyre közelebb kerülök. Ezután a harc után még könnyebb lesz a címegyesítés. Nem számítok rá, hogy csak úgy oda adja nekem, de azért megyek a ringbe, hogy azt csináljam, amiben a legjobb vagyok.”

Pedraza is magabiztos, nem ijedt meg attól, hogy Lomachenko-val kell farkasszemet néznie. „Ő (Loma) még soha nem nézett szembe ilyen technikailag képzett bunyóssal, mint én. A rajongók egy még összeszedettebb és intelligensebb Jose Pedraza-t látnak majd a ringben. Azon az estén megmutatom minden tudásomat. Nagyon izgatott vagyok a meccs miatt, leginkább azért, mert New York-ban lesz, ahol nagyon sok puerto rico-i rajongóra számíthatok.”

A meccs tehát amerikai idő szerint december 8-án este lesz a New York-i Madison Square Garden-ben, ahol a WBO és a WBA (Super) könnyűsúlyú világbajnoki öv lesz a tét.

Komment