Joshua kiütötte Povetkint, de korántsem volt könnyű dolga a címvédőnek

Fotó: Alexander Povetkin – Anthony Joshua – PuzzlePix Fotóügynökség

Tegnap este került sor az Anthony Joshua (22-0; 21 KO) – Alexander Povetkin (34-2; 24 KO) nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzésre. Az előzetes jóslatokkal ellentétben korántsem volt olyan könnyű dolga az IBO, IBF, WBA (Super), WBO nehézsúlyú világbajnok Joshua-nak, mint ahogy azt sokan jósolták. Az orosz veterán Povetkin betartotta ígéretét és tényleg mindent megtett a győzelemért, nem óvatoskodott, rögtön neki rontott a címvédő angolnak.

Sokan már egy lefutott meccsként könyvelték el, a fogadóirodák sem adtak sok esélyt Povetkin-nek. Ennek ellenére az orosznak sikerült előbb felvenni a ritmust és már az első menet végén meglepte Joshua-t, akinek kicsit megrogytak a lábai és az orra vérre is eleredt. Az orosz a tőle megszokott horgokkal és felütésekkel támadta az angolt és az első három menetben ő volt a dominánsabb. Joshua-nak kellett pár menet, hogy felvegye a ritmust és megtalálja a megfelelő ütőtávot. A meccs elején úgy tűnt, hogy, amit Joshua előnyének mondtak – hogy magasabb és hosszabb az ütőtávja -, inkább a hátránya volt, nem tudta igazán kihasználni. Povetkin korát meghazudtolva, dinamikus beugrásokkal, pontos ütésekkel támadta Joshua-t, emellett zártan védekezett. Majd a negyedik menettől már szépen apránként Joshua átvette az irányítást, jobban odafigyelt a védekezésre és sikerült megsebesítenie is az oroszt, felrepedt a bal szemöldöke, bár ez komolyabb gondot nem okozott neki. Az előzetes jóslásokkal ellentétben egy szoros, pörgős meccset láthattak a nézők. Joshua a hosszú kezeit kihasználva igyekezett testre is dolgozni, majd a hetedik menetben egy nagyon szép fejre mért kombinációval elkapta Povetkin-t és a menet felénél a földre került. Ugyan még feltudott állni az orosz, de látszott, hogy nincs teljesen magánál és Joshua rögtön letámadta és ismét a földre küldte. Egy perccel a menet vége előtt a bíró le is állította a küzdelmet, de már Povetkin sarka is felugrott a kötelek mellé, hogy félbe szakítsák a mérkőzést.

Így végül a 7. menetben TKO-val győzött a címvédő AJ és megtarthatta hibátlan mérlegét valamint világbajnoki öveit is. Joshua betartotta ígéretét és ő volt az első, aki kiütéssel tudta legyőzni az oroszt, ez még Klitschko-nak sem sikerült. Ugyan az előzetesen jósolt nyolcadik menet helyett a hetedikben, de ez már csak részletkérdés. A nézők legnagyobb örömére azonban egy látványos mérkőzést láthattunk tegnap este a londoni Wembley-ben, ahol a kiütésig egyáltalán nem volt egyértelmű Joshua fölénye. Ahogy Joshua szinte a semmiből lepte meg Povetkin-t, ugyanúgy fordítva is megtörténhetett volna.

Anthony Joshua legközelebb 2019. áprilisában lép szorítóba, szintén ebben a stadionban. Az ellenfelét még nem tudni, szóba került már többek között Dillian Whyte is, de ha sikerül megegyezni addig, akkor akár a Wilder – Fury meccs győztese is lehet a következő és végre sor kerülhet a címegyesítésre. Povetkin számára pedig talán ez volt karrierje utolsó mérkőzése, valószínűleg 39 évesen már nem nagyon fog szorítóba lépni többet. Amennyiben így lesz, büszke lehet a búcsúmeccsére, mert szépen helytállt és sikerült meglepnie a 10 évvel fiatalabb világbajnokot.

 

Komment