Jogos volt a leállítás? Masvidal – Diaz

Egymásnak esett az internet!

Volt nekünk egy nagyszerű hétvégénk, egy nagyszerű UFC gálával. Amin, hogy magamat ismételjem nagyszerű meccsek voltak és egy úgymond tökéletes főmeccs. Ha még nem láttad volna a mérkőzést és nem akarsz megtudni róla semmit, akkor ne olvass tovább!

!!!!SPOILER VESZÉLY!!!

Tehát Jorge Masvidalnak három menetre, azaz 3×5 percre volt szüksége ahhoz, hogy kis híján leválassza Nate Diaz szemöldökét az arcáról! Hogy ez a leállítás jogos-e vagy nem, azt több szemszögből is meg fogjuk vizsgálni ebben a cikkben.

BMF öv

Először is kezdjük az egészet a világ talán legprosztóbb bajnoki címével amit csak ki lehetett találni…. Baddest Mother Fucker… ha nem haragszotok nem fordítom le, úgy gondolom, hogy az újságírásba ez nem fér bele. Mármint nem a szó használat, csak annyira gáz ez az egész, hogy inkább nem is kommentálnám.

Szóval adott két igazi utcagyerek Jorge és Nate. Én úgy gondolom, hogy a két srác neve és múltja már eleve eladta ezt a mérkőzést. De hát a népnek kellett a show és ennek a része volt ez a sokat mondó bajnoki öv. Aminek az értéke 50.000 dollár, azaz 14.5 millió jó magyar Forint! Kövezzetek meg ha tévedek, de szerintem bárki, de még a bunyósok is jobban örültek volna, mondjuk 50.000 dollár Win bónusznak.

Az UFC és az MMA világa pontosan azért volt vonzó a legtöbb ember számára, mert tudtuk, hogy 2006 óta van egy egyeduralkodó szervezet az UFC és minden bizonnyal ennek a szervezetnek a bajnoka igenis a súlycsoportjában a legjobb harcos a világon! Persze ez örök vitatéma volt már akkor is, de ha üzleti szemmel nézted a dolgokat nagyon is fekete-fehér volt a téma. Ha eladható vagy, akkor igényt tartott rád az UFC, ha viszont nem akkor hiába voltál a világ legjobbja, sosem teljesedett ki a karriered.

Aztán elkezdődött a hanyatlás, az egész talán az interim bajnoki címekkel indult el. Ezeket a címeket azért kellett létrehozni, mert az UFC égisze alatt egyre több bunyós lett akiket persze meccseztetni kellett. Amikor egy eladhatóbb srác, bajnoki címet szerzett, akkor sérülések függvénye volt, hogy mikor is védi meg azt. Ilyenkor az következett volna, hogy a szervezet megfosztja a bajnoki övtől a sérültet és amikor meggyógyul akkor azonnal ő lehet a kötelező kihívó. Igen ám, de ugye a rangsorban következő srácok nem mindig a legjobb üzleti választást jelentették ezért megindult az interim címek sora.

Szóval itt van Jorge Masvidal, aki úgymond hullámzó teljesítményt nyújtott az UFC-ben, de Darren Till kiütésével felkerült a térképre, majd pedig Ben Askren rekordidejű kiütésével a rivaldafénybe került. Bár ha a trashtalkot nézzük, akkor Masvidal sokat köszönhet Askren-nek, aki úgymond „megteremtette” őt a mai rajongóknak. (Legyünk őszinték, a mai UFC rajongók, annyira fiatalok, hogy már a Strikeforce szervezetről sem hallottak.)

Nate Diaz, pedig Nate Diaz. Van egy sajátos, flegma stílusa, kemény mint a kád széle és csinálja a show-t. Neki is vegyes az UFC karrierje, McGregor legyőzésével került az úgymond szupersztárok közé. Bár tegyük hozzá, az Ír sikeresen visszavágott neki. Aztán visszatért Pettis ellen, majd most összecsapott Masvidal-al.

Ha a Sherdog.com ranglistáját veszem alapul, akkor Masvidal a 4. helyen tanyázik, még Nate nincsen a TOP 10-ben. Usman és Covington hamarosan összecsap a bajnoki címért, tehát Jorge számára a címmeccs ki volt lőve. Ne felejtsük el az UFC 244-el egy időpontban lépett a ringbe Saul „Canelo” Alvarez is, aki a negyedik súlycsoportjában lett világbajnok. Így az UFC-nek mindenképpen egy ütő ellenmeccs kellett, így eleve tiltólistán voltak a földharc mesterek.

Az UFC mindent, de tényleg mindent bevetett a nézettség érdekében!

Kezdjük az övvel, higgyétek el, hogy nem azért csináltattak övet ennek a két harcosnak mert bajnokot akartak csinálni valamelyikből, hanem színtiszta üzlet miatt. Szóval kitaláltak egy eléggé alpári övet, amit talán már az UFC is egy kicsit gáznak érez, hiszen a jelenlegi nyilatkozatok szerint ez egy egyszeri megismételhetetlen alkalom volt. (Várjuk ki a végét.) És igen, az átlag rajongók, aki a WWE-n nőttek fel és akinek a TV gyerekkora óta a mocskot sugározza igenis vonzó ez a BMF bajnoki cím. Tegyük hozzák globális jelenségről beszélünk….

Szikla

Mégis mi köze van a Sziklának az UFC-hez? Ok rajongó, de miért Ő van ott a farkasszem nézésnél és miért ő csatolja a derekára a győztesnek ezt az övet? Pontosan azokért, akik annyira fanatikusak, hogy életükben nem néztek meg egy UFC gálát sem, de csak azért mert a kedvencük ott volt bizony ezt megnézték. Na már most Dwayne Johnson instagram követőinek száma 160 millió! Amivel ha pedig ennek csak egy tizede bekövette az UFC profilt már megérte odahívni!

Donald Trump

Az Egyesült Államok elnöke. Szerintem ez nem szorul magyarázatra és bizony hatalmas politikai lépés.

De, hogy miért tépem a billentyűzetet ilyen hosszan, mikor még egy sort sem írtam a sérülésről? Egész egyszerűen szemléltetni szerettem volna, hogy anyagilag és nézettségileg mennyire fontos és talán történelmi jelentőségű a Masvidal – Diaz mérkőzés az UFC számára.

Szóval adott egy mérkőzés, ahol Jorge szépen dolgozva, de a meneteket behúzva őrli fel Diaz-t, akit a harmadik menet után a ringorvos megvizsgál és beszünteti a mérkőzést.

A Diaz rajongók persze egyből csalást kiáltanak, mert az ő véleményük szerint Diaz ilyenkor ébred fel és innentől kezd el dolgozni. A Masvidal rajongók pedig úgy gondolják kapott elég verést Diaz.

Orvosi szemszög

A ringorvosnak mindig az a feladata, hogy a versenyző testi épségét és az egészségét óvja. A vezetőbírónak is, de mivel neki nincsen orvosi végzettsége, az ilyen jellegű sérüléseknél Ő nem inthet le egy mérkőzést csak az orvos!

Ariel Halwani tett fel egy képet Tyson Fury legutolsó sérüléséről, amit jómagam is megosztottam a Breakfisters facebook csoportban és meglepően nagy vitát generált a kép. Azaz, hogy azt engedték 10 menetig, viszont Diazt leléptették.

Én úgy gondolom, hogy egy tökéletes világban az orvosnak igenis helyén van az esze és nem véletlenül vagy külső ráhatás miatt hoz meg, egy-egy döntést.

De legyünk reálisak, a bunyó világa sokkal mocskosabb, mint gondolnánk és éppúgy mint a világon minden, ez is pénzközpontú. A különbség azonban hatalmas, hiszen itt emberi sorsokról és életekről van szó.

A szabályok értelmében, ha egy sérülés egy szabályos ütéstől következik be és emiatt kell beszüntetni a mérkőzést, akkor az azt okozó fél TKO győzelmét kell kihirdetni. Ha viszont nem szabályos módon történt, akkor a mérkőzést egy bizonyos idő után le kell pontozni.

Hogy az Amerikát éppen meghódító Tyson Fury-t leléptessék egy „senki” ellen? Nem kérem, ilyen opció nincsen így a horror sérüléssel együtt a mérkőzést végig ment és Fury lett a hős.

Diaz sérülése a képen kevésbé tűnik durvának mint Fury-é azonban itt nem csak az ütések, hanem a rúgások (térdesek) valamint a könyökösök is veszélyeztették a sérülést.

Cutman szemszög

Én magam is elvégeztem egy Cutman tanfolyamot, de ilyen kinyílt sebbel még nem találkoztam így saját véleményt nem tudok mondani. Azonban a nemzetközi komoly cutman-ek némelyike úgy gondolja, hogy ő el tudta volna látni ezt a sérülést.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Diaz az egész karrierje során imádta, ha gyalogolhat bele a pofonokba. Több komoly szakadást is összeszedett már a ketrecben, és higgyetek nekem, ez márpedig nem egészséges.

UFC szemszög

Ha hiszitek, ha nem, ez a leléptetés a legjobbkor jött a szervezet számára! Így ugyanis elkönyvelhető a visszavágó, ami minden bizonnyal még többen fognak nézni, hiszen a két srác kiszolgálta a közönséget!

Ha Diaz feléled és nyer KO/TKO-val nem szükséges a reváns. Ha Masvidal fejezi meg Diaz-t szintén nem szükséges a reváns. Így viszont ott van a rajongókban a ha kérdés, amire talán majd a harmadik mérkőzés megadja a választ.

Az én véleményem szerint ez a leléptetés, egészségi és anyagi szempontból is a legjobbkor történt!

Forrás: premiumfightshop.hu

Komment