Ki lehet Wilder következő ellenfele?

Fotó: Deontay Wilder – Europress Fotóügynökség

A WBC nehézsúlyú világbajnoka, Deontay Wilder (40-0; 39 KO) idén márciusban lépett utoljára szorítóba, akkor a kubai Luis Ortizt (28-1; 24 KO) verte meg a 10. menetben TKO-val. Azóta nem lépett ringbe a „Bronz Bombázó” és egyelőre nem is lehet tudni, hogy mikor bunyózik legközelebb. Az első számú ellenfél természetesen az IBO, IBF, WBA (Super), WBO világbajnok Anthony Joshua (21-0; 20 KO) lenne egy címegyesítő mérkőzés keretében, de hónapok óta nem sikerül megegyezniük. Április óta zajlanak a tárgyalások, több kevesebb sikerrel, egy-egy alkalommal már közel volt a megállapodás, de mindig az anyagiakon csúszik el a végleges megegyezés. Megy az egymásra mutogatás és az üzengetés, ez főleg Wilder részéről, de érdemi előrelépés nem történt az ügyben. Közben a WBA nem várt tovább és elrendelte Joshua számára az Alexander Povetkin elleni címvédést, így a Joshua – Wilder meccs esetleges időpontja még távolabb került. Joshua promótere felajánlotta a 2019. április 13-i időpontot, de még ez sincs lefixálva.

Közben azért Wilder-nek lépnie kell, mert, ha megvárja az április 13-át több, mint egy év telik el az utolsó meccse óta. Valószínűleg a WBC sem fogja engedni Wilder-nek, hogy egy évig üljön a címén, anélkül, hogy megvédené, előbb vagy utóbb el fognak rendelni számára egy kötelező címvédést. Egyre fogy a lehetséges ellenfelek listája, mert amíg Wilder a verbális csatákkal van elfoglalva, addig a Top nehézsúlyú bunyósok a ringbe bizonyítják tudásukat.

Következő időszak nehézsúlyú meccsei:

Július 28. Dillian Whyte – Joseph Parker

Július 28. Dereck Chisora – Carlos Takam

Július 28. Luis Ortiz – Razvan Cojanu

Augusztus 18. Tyson Fury – Francesco Pianeta

Szeptember 22. Anthony Joshua – Alexander Povetkin

Október 6. Jarrell Miller – Ellenfelét még nem tudni

A WBC rangsorában az angol Dillian Whyte (23-1; 17 KO) foglalja el az első helyet, aki a Silver öv birtokosa, ő ugye ma este teszi kockára a címét Joseph Parker ellen. A következő helyen Dominic Breazeale (19-1; 17 KO) áll, ő lehet talán a legesélyesebb egy Wilder elleni meccsre. Korábban már volt róla szó, hogy találkoznak, de akkor Wilder menedzsmentje nem erőltette a kérdést, mert a Joshua elleni meccsre koncentráltak. Amennyiben a WBC elrendeli a közel jövőben a címvédést akkor Breazeale lehet a legesélyesebb, aki tavaly novemberben lépett utoljára szorítóba, így lassan neki esedékes lenne egy újabb mérkőzés, és biztos nem tiltakozna egy világbajnoki címmeccs ellen.

Wilder azért nem panaszkodhat, mert kérők is akadnak szép számmal, például legutóbbi ellenfele, Ortiz nagyon szeretne egy visszavágót Wilder ellen. Ortiz nem mellesleg a WBC rangsorában a 4. helyen áll. Igaz, hogy ő ma szorítóba lép, de azt nyilatkozta, hogy akár még az idei évben sor kerülhetne a revansra. Rajta kívül Tyson Fury (26-0; 19 KO) is már több alkalommal felajánlotta magát, ő szívesen elmenne az USA-ba, hogy megküzdjön Wilder-el.

Amennyiben alacsonyabban rangsorolt ellenfelek közül szeretne válogatni Wilder, akkor még szóba jöhet a WBC-nél 8. helyen álló Charles Martin (25-1-1; 23 KO), a 9. helyen álló Adam Kownacki (17-0; 14 KO) vagy a 10. helyen álló Agit Kabayel (18-0; 13 KO) is, nekik nincs kiírt mérkőzésük a közel jövőben.

Üzleti szempontból valószínűleg a Breazeale vagy Fury elleni meccs és az Ortiz elleni visszavágó lehet a legkecsegtetőbb, amíg nem jön össze a Joshua elleni meccs. Egy biztos, előbb vagy utóbb bekeményít a WBC és akkor már nem lesz sok választása Wilder-nek.

Komment