Heti összefoglaló: Június 18 – 24.

Fotó: Dillian Whyte – Anthony Joshua – Europress Fotóügynökség

A 21 éves Jaime Munguia mondhatni a névtelenségből lépett elő a WBO nagyváltósúlyú világbajnokává, amikor május 12-én egyértelmű fölénnyel verte meg Sadam Ali-t (26-2; 14 KO) és vette el tőle a világbajnoki címét. A tehetséges mexikói Munguia szemernyi kétséget sem hagyott afelől, hogy helye van a legjobbak között, négy menet alatt négyszer küldte padlóra a regnáló világbajnokot, majd a bíró be is szüntette a mérkőzést. Ezzel immár a legjobbak közé került Munguia, úgy, hogy eredetileg nem is ő bunyózott volna a címért, hanem az a Liam Smith (26-1-1; 14 KO), akivel most ő fog megküzdeni július 21-én. Smith nagyon készült a Sadam Ali elleni meccsre, de egy betegség és annak szövődményei miatt le kellett mondania a címmeccset és így került Munguia a helyére. Most azonban, ha nem jön semmi közbe Smith akár újra világbajnok lehet.

Dillian Whyte és Anthony Joshua közös promótere Eddie Hearn szerint, amennyiben Whyte megveri Parker-t jó esélye van egy Joshua elleni visszavágóra. A nehézsúlyú WBC Silver öv birtokosa Dillian Whyte (23-1; 17 KO) július 28-án az ellen a Joseph Parker (24-1; 18 KO) ellen lép ringbe, aki március végén vereséget szenvedett Anthony Joshua-tól. Whyte lehetséges ellenfelei között több név is felmerült, de promóterével közösen végül az új-zélandi mellett döntöttek, ami nem egy biztonsági döntés, hiszen Whyte akár el is veszítheti Silver övét és így még messzebb kerülhet egy világbajnoki címmeccstől. Whyte legszívesebben a két világbajnok (Wilder és Joshua) ellen lépett volna ringbe, de erre egyelőre várnia kell. Hearn szerint azonban, ha győz Parker ellen, növeli esélyeit egy Joshua elleni visszavágóra, akinek eddigi egyetlen vereségét köszönheti.

A WBC elrendelte az Adonis Stevenson (29-1-1; 24 KO) – Oleksandr Gvozdyk (15-0; 12 KO) félnehézsúlyú világbajnoki címmeccset. Stevenson legutóbb május 19-én lépett szorítóba Badou Jack (22-1-3; 13 KO) ellen, az a meccs végül döntetlennel végződött és Stevenson be is ígért egy visszavágót Jack-nek. Úgy tűnik azonban, hogy előbb a WBC interim bajnokán, az ukrán Gvozdyk-on a sor. Hivatalosan még nincs kiírva a dátum és zajlanak az egyeztetések, de úgy tűnik, hogy Gvozdyk-nak nagyobb szerencséje van, mint Eleider Alvarez-nek volt. Alvarez hiába volt kötelező kihívó, éveken keresztül várt egy Stevenson elleni meccsre, amibe végül beleunt és inkább Kovalev ellen fog bunyózni a WBO övért. Mondjuk attól, hogy a WBC elrendelte a Gvozdyk elleni meccset még ne vegyünk mérget rá, hogy meg is valósul. Ismerve Stevenson „munkatempóját”, az idei évre szóló egy meccsén már túl van, ki tudja, hogy mikor hajlandó legközelebb ringbe lépni.

Frank Warren szívesen látná Billy Joe Saunders-t (26-0; 12 KO) szeptemberben a nagyközépsúlyú James DeGale (24-2-1; 14 KO) ellen egy brit szupermeccsen. Saunders-nek nem jöttek be a számításai az utóbbi hetekben. A Martin Murray elleni meccset másodjára is lemondta sérülés miatt, és egy Golovkin vagy Canelo elleni meccsről is lemaradt. Bár elvileg előjogot kapott egy Golovkin elleni meccshez, amennyiben megveri a mexikóit GGG, de hát előre nem lehet tudni, hogy mi lesz a meccs eredménye. Warren tervei szerint szeptember 15-én, épp a Canelo-Golovkin visszavágó napján léphetne ringbe Saunders és DeGale a londoni O2 Arénában. DeGale legutóbb áprilisban lépett ringbe egy Caleb Truax (29-4-2; 18 KO) elleni visszavágón és szerezte vissza tőle IBF nagyközépsúlyú övét.

A múlt héten bejelentették végre a Murat Gassiev (26-0; 19 KO) – Oleksandr Usyk (14-0;11 KO) cirkálósúlyú csúcsmeccs helyszínét és időpontját. Eredetileg május 11-én lett volna a meccs Szaúd-Arábiában, de Usyk kézsérülése miatt el kellett halasztani. Közben a dátum mellett, az orosz lobbinak köszönhetően a helyszín is változott és Moszkvában tartják a címegyesítő meccset, ami egyben a WBSS torna cirkálósúlyú döntője. A helyszín választás több szempontból is problémás volt, egyrészt így Gassiev hazai pályán fog bunyózni, másrészt az orosz-ukrán konfliktus miatt se tűnt jó döntésnek. Kezdetben az ukrán Usyk-nak sem tetszett a helyszín, de végül beleegyezett. Gassiev a helyszín kapcsán elmondta, hogy szerinte hülyeség azt feltételezni, hogy előnybe lenne a hazai pálya miatt és nagy ostobaságnak tartja, hogy sokan politikai kérdést akartak csinálni a meccsből. Gassiev elmondta, hogy ők profi sportolók, akik oda mennek bunyózni, ahova mondják nekik, ha kell akkor Kijevben vagy Berlinbe vagy akár a Holdon. Nekik az a dolguk, hogy ringbe lépjenek és ott a legjobb formájukat adják.

Komment