Július 21-én lesz a Gassiev – Usyk meccs Moszkvában

Fotó: Oleksandr Usyk – World Series Boxing

Úgy tűnik végre sikerült új időpontot és helyszínt találni a Murat Gassiev (26-0; 19 KO) – Oleksandr Usyk cirkálósúlyú címegyesítő mérkőzésnek, ami nem mellesleg a WBSS torna cirkálósúlyú döntője lesz. Végül győzött az orosz lobbi és Moszkvában rendezik meg az összecsapást. Eredetileg május 11-én találkozott volna a két bunyós Szaúd-Arábiában, de Usyk kézsérülése miatt el kellett halasztani az összecsapást. Az orosz lobbi gépezet azonban már a sérülést megelőzően beindult, hogy Moszkvában rendezhessék meg a döntőt. A sérülést követően azt nyilatkozta az ukrán Usyk, hogy Oroszországon kívül bárhol hajlandó megküzdeni az orosz Gassiev-el. Vélhetően az elmúlt időszak politikai eseményei, az orosz-ukrán konfliktus miatt nem akart Usyk Moszkvában ringbe lépni, illetve tarthatott a részlehajlástól is, de az Orosz Ökölvívó Szövetség főtitkára, Umar Kremlev mindenkit biztosított róla, hogy igazságos döntés fog születni. Mivel négy nagy szervezet címeit nyerheti meg valaki, így mindegyik szervezet delegál megfigyelőket, nem kerülhet sor csalásra.

A mindössze 24 éves orosz bunyós, Murat Gassiev birtokolja jelenleg a WBA (Super) és az IBF cirkálósúlyú világbajnoki öveit. A kiváló mérleggel rendelkező Gassiev 26 győzelemmel rendelkezik (ebből 19 KO) és egyetlenegyszer sem kapott ki eddig. Korábban a WBC Ifjúsági világbajnoka is volt, 2016-ban pedig Denis Lebedev legyőzésével szerezte meg az IBF övét. Legutóbbi, idén februári mérkőzésén pedig begyűjtötte a WBA (Super) övét is, akkor a kubai Yunier Dorticos-t győzte le TKO-val.

A 2012-es olimpiai bajnok, ukrán Oleksandr Usyk szintén nagyszerű mérleggel rendelkezik, ő is veretlen, 14 meccsből 14-et megnyert, ebből 11-et kiütéssel. A 31 éves, balkezes ukrán 2016-ban lett a WBO cirkálósúlyú világbajnoka, majd legutóbbi mérkőzésén, idén januárban begyűjtötte mellé a WBC világbajnoki övét is.

Ez a mérkőzés nemcsak a helyszín és a politikai ellenétek miatt lesz érdekes, hanem a terítékre kerülő címek miatt is. A meccs győztese végül a cirkálósúly vitathatatlan bajnoka lehet, egy kézbe kerülhet mind a négy nagy szervezet (WBO, WBC, WBA, IBF) világbajnoki címe.

A gála további mérkőzéseiről egyelőre kevés információ van, de azt már tudni lehet, hogy az ökölvívás norvég királynője, Cecilia Brækhus (33-0; 9 KO) is ringbe lép majd július 21-én Moszkvában. A váltósúly vitathatatlan bajnoknője (IBF, IBO, WBC, WBO, WBA világbajnoka) egy orosz ellenfelet kapott, Inna Sagaydakovskaya (7-0; 3 KO) személyében.

Komment