Félnehézsúlyúak csatája az USA-ban, Kovalev és Bivol is ringbe lép

Fotó: Sergey Kovalev – Europress Fotóügynökség

A hétvége a félnehézsúlyúakról fog szólni a New Jersey-beli Atlantic City-ben. Augusztus 4-én a Hard Rock Hotel & Casino-ban négy félnehézsúlyú, közülük két világbajnok méri össze erejét. A főmérkőzést az orosz Sergey Kovalev fogja vívni a kolumbiai Eleider Alvarez ellen, a tét az IBA és a WBO félnehézsúlyú világbajnoki öve. Kovalev (32-2-1; 28 KO) 2017. november 25-én szerezte meg mindkét üresen álló címet az ukrán Vyacheslav Shabranskyy (19-2; 16 KO) ellenében, a második menetben TKO-val győzte le az ukránt. Kovalev korábban már az IBF, WBO és a WBA (Super) félnehézsúlyú világbajnokának is mondhatta magát, de 2016. novemberében Andre Ward elvette tőle címeit, majd a visszavágón is vereséget szenvedett az orosz. Ward visszavonulása után szerezte vissza elveszített WBO övét Kovalev. Ellenfele az a kolumbiai Alvarez lesz, aki már 2014 óta a WBC nehézsúlyú Silver bajnoka és évek óta hiába várt egy Adonis Stevenson (WBC világbajnok) elleni meccsre. Alvarez négy év várakozás és számos győztes eliminátori meccs után sem kapott lehetőséget Adonis ellen, ebbe belefáradt és inkább a WBO világbajnokát vette célba. Az eredeti tervek szerint Kovalev az amerikai Marcus Browne ellen védte volna meg az övét, de Browne zűrös ügyei miatt a szervezők nem mertek kockáztatni és inkább Alvarez lett a befutó.

Kovalev így nyilatkozott Alvarez-ről: „Azt mondhatom Alvarezről, hogy egy nagyon érdekes küzdelmet várok, és biztos vagyok benne, hogy Alvarez nem lesz könnyű ellenfél, mert veretlen és a WBC ranglistáján ő az első. Stevenson már vagy kétszer-háromszor elkerülte őt, ez a bizonyíték arra, hogy Stevenson fél tőle. De én nem félek tőle, érdekel ez a harc és győzni fogok ellene.”

Az est másik félnehézsúlyú összecsapásának két résztvevője a szintén orosz Dmitry Bivol (13-0; 11 KO) és Isaac Chilemba (25-5-2; 10 KO) lesz Malawi-ból. A veretlen Bivol már 2016-ban a WBA interim bajnoka volt, majd tavaly novemberben megszerezte a WBA „rendes” világbajnoki övét is félnehézsúlyban. Azóta már egy alkalommal meg is védte a címét idén márciusban a kubai Sullivan Barrera legyőzésével. Chilemba nem igazán tartozik a félnehézsúlyúak élvonalába, korábban ugyan az IBO nagyközépsúlyú világbajnoka volt és jelenleg ő a WBC Nemzetközi bajnoka félnehézsúlyban, de a félnehézsúlyú világbajnoki címmeccseket rendszeresen elbukta. Korábban már Tony Bellew és a főmeccset vívó Kovalev ellen is szorítóba lépett világbajnoki címért, de mindkettő ellen veszített (bár Bellew ellen volt egy döntetlene is). Most egy újabb esélyt kapott, hogy világbajnok lehessen, bár ehhez a veretlen és nagyon jó KO-aránnyal (85 %) rendelkező Bivol-nak is lesz egy-két szava.

A gála érdekessége, hogy amennyiben a két jelenlegi világbajnok, Kovalev és Bivol is győz szombaton, akkor legközelebb már egymás ellen léphetnek szorítóba. A tervek szerint még az idén sort keríthetnek a címegyesítő (WBO, WBA) mérkőzésre. Kovalev-ról sokan azt gondolták a Ward elleni vereségek után, hogy vége a karrierjének, de az orosz igyekszik erre rácáfolni. Korábbi övei közül egyet már (WBO) visszaszerzett és a célja, hogy ő legyen a félnehézsúly vitathatatlan bajnoka. Ehhez azonban jelen állás szerint a szintén orosz Artur Beterbiev-el (IBF) és Adonis Stevenson-al (WBC) is meg kell még küzdenie (a WBA Super világbajnoki címe jelenleg betöltetlen).

Komment