Donaire már mindenképp nyert a WBSS-el, ha megveri Inoue-t, ha nem

Fotó: Nonito Donaire – PuzzlePix Fotóügynökség

A négy súlycsoportban világbajnoki címet szerző Nonito Donaire (40-5; 26 KO) a WBSS harmatsúlyú tornájának legidősebb és legrutinosabb résztvevője. Sokakat meglepett, amikor bejelentették, hogy ő is részt vesz a tornán, leginkább azért, mert a tornát megelőzően utoljára 2011-ben lépett harmatsúlyban szorítóba. A torna előtt pehelysúlyban bunyózott és utoljára 2016-ban, épp a magyar Bedák Zsolt ellen tudott győzni világbajnoki címmeccsen. Sokan már a pályafutása végéről beszéltek, majd jött a torna és Donaire újra szárnyra kapott. Elmondása szerint nagyon jót tett neki, megfiatalította ez a versenysorozat, a sok feltörekvő fiatal bunyós, akik mind bizonyítani akarnak. Az a célja, hogy vitathatatlan bajnok legyen harmatsúlyban.

A torna során legyőzte a WBA Super bajnok Ryan Burnett-et (az hozzátartozik, hogy Burnett sérülés miatt fel kellett, hogy adja a meccset) és Stephon Young-ot, így került a döntőbe, ahol a japán „szörny” Naoya Inoue (18-0; 16 KO) lesz az ellenfele. Inoue súlycsoportja egyik legjobbja, ha nem a legjobbja napjainkban. 26 évesen már három súlycsoportban szerzett világbajnoki címet és hibátlan mérleggel rendelkezik. Ráadásul 18 győzelméből 16-ot idő előtt nyert meg. Jelenleg a The Ring Magazine bajnoka, az IBF és a WBA (rendes) harmatsúlyú világbajnoka, Donaire pedig a WBA Super bajnoka, így kettejük csatájának győztese az IBF és a WBA Super bajnoka lesz harmatsúlyban, na meg persze az övé lesz a Muhammad Ali trófea is.

Donaire tisztában van vele, hogy a japán bunyóst tartják a meccs esélyesének, de ez csak plusz motivációt jelent neki. Szerinte Inoue eddigi ellenfelei féltek tőle és nem voltak ilyen tapasztaltak, mint ő, ő tud alkalmazkodni és változtatni a meccs során, ha szükség van rá. A filippínó tapasztalata, ereje és méretbeli fölénye mindenképp a javára szól. Kérdés, hogy ez elég lesz-e Inoue gyorsasága ellen és ütőerő kapcsán ő sem panaszkodhat. A WBSS torna során két meccs alatt mindössze 5,5 percet töltött a szorítóba, az első meccsén egy első menetes KO-val, a másodikon pedig egy második menetes KO-val nyert.

A mérlegelésen már túl vannak, Donaire 53,3 kg-val, Inoue pedig 53,5 kg-val mérlegelt. November 7-én Japánban, a saitama-i Super Arena-ban lesz a döntő, ahol teltház előtt léphetnek szorítóba. Óriási érdeklődés övezi a gálát, ahol egyébként Inoue testvére, Takuma Inoue (13-0; 3 KO) is szorítóba lép, szintén egy világbajnoki címmeccsen, ráadásul szintén harmatsúlyban a WBC világbajnok Nordine Oubaali (16-0; 12 KO) ellen.

Komment