Canelo visszaadta WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét

Fotó: Saul “Canelo” Alvarez – PuzzlePix Fotóügynökség

Még csak hat hete, hogy Saul „Canelo” Alvarez legyőzte Sergey Kovalev-ot és elvette WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét máris lemondott róla. A WBO és Canelo közösen döntött úgy, hogy visszaadja a világbajnoki címet, így egy kötelezettséggel kevesebb. A mexikói szupersztár célja az volt, hogy negyedik súlycsoportjában is világbajnok legyen, ezt Kovalev legyőzésével elérte, valószínűleg ő maga szeretné megválasztani következő ellenfelét/ellenfeleit és nem akar kötelező címvédéssel foglalkozni. Azt nyilatkozta, hogy „így megmarad a lehetőségem, hogy a legizgalmasabb harcokban vegyek részt súlycsoporttól függetlenül”. Bár egyes vélemények szerint csak nem mer kiállni a többi félnehézsúlyú világbajnokkal, Beterbiev-vel vagy Bivol-lal, pedig mindketten szívesen egyesítettek volna címet vele.

Canelo-nak így még két súlycsoportban van világbajnoki címe. Középsúlyban ő a WBC Franchise bajnoka (ez ugye nem jár kötelező címvédéssel) és a WBA Super bajnoka, míg nagyközépsúlyban „csak” egy regular öve van a WBA-nál. Kérdés, hogy melyik súlycsoportban lép legközelebb szorítóba?

Kihívója akad bőven, mert középsúlyban a WBO bajnok Demetrius Andrade, a WBC bajnok Jermall Charlo na és ugye a régi rivális, az IBF bajnok Gennady Golovkin is szívesen kiállna vele. Canelo viszont egyikükről sem úgy beszélt, mintha nagyon érdekelné Golovkin-ról már számtalanszor elmondta, hogy nem akar egy harmadik meccset, Andrade-t nem tartja elég izgalmas ellenfélnek, de Charlo-t se nagyon emlegette. Talán a nagyközépsúly jobban érdekelheti, itt még nem igazán mérette meg magát, a Rocky Fielding elleni meccs nem volt „komoly”, könnyű ellenfél volt Canelo számára és nem is épp a súlycsoport legjobbja ellen. Viszont itt is akad kihívó, például a WBO bajnok Billy Joe Saunders, ő már középsúlyban is akart Canelo-val bunyózni vagy esetleg a WBA Super bajnoka Callum Smith. Ráadásul ők mindketten a Matchroom-nál vannak így a DAZN közvetíti a meccseiket, ezeket könnyű lenne tető alá hozni. Más kérdés, hogy mennyire piacképesek ezek a párosítások? Elég valószínű, hogy a DAZN továbbra is próbálja majd Golovkin felé presszionálni Canelo-t.

Azt szinte biztosra lehet mondani, hogy a szokásos időpontban, jövő év májusában, a „Cinco de Mayo” hétvégéjén lép legközelebb szorítóba, addig van ideje kitalálni, hogy ki legyen a következő. Az se lenne túl meglepő, ha egy újabb súlycsoportot akarna meghódítani.

Komment