Az év legjobbjait jutalmazta a Magyar Judo Szövetség

Évzáró ünnepséget tartott szerdán délután a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) a Papp László Sportaréna Mastercard-termében, Tóth Krisztián és Özbas Szofi lett 2019-ben az Év judósa Magyarországon.

Fotó: MJSZ, Érsek Renáta

Köszöntőjében dr. Tóth László, az MJSZ elnöke kiemelte, különleges esztendőt zárhat a magyar judosport, hiszen ebben az évben három rendkívüli esemény is történt: hivatalossá vált, hogy az olimpiai mozgalomban érintett nemzetközi sportszövetségek közül elsőként a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) Budapestre helyezi a székhelyét, Marius Vizer, az IJF elnöke bejelentette azt is, hogy 2022-ben ismét hazánk rendezheti meg a sportág legjelentősebb eseményét, a felnőtt világbajnokságot.

„Ez utóbbi különösen fontos számunkra, hiszen a magyar judóban generációváltás zajlik, most olyan erős utánpótlás csapatunk van, amilyen néhány évvel ezelőtt az Ungvári Miklós, Mészáros Anett, Csernoviczki Éva nevével fémjelzett időszakban feltűnt. Számukra nagy lehetőséget ad majd a hazai rendezésű világbajnokság” – fogalmazott a szövetség elnöke, aki ezután az utánpótlás 2019-ben sikert sikerre halmozó sportolóit méltatta. A mögöttünk hagyott esztendőben a mieink két világbajnoki és négy Európa-bajnoki címet gyűjtöttek az utánpótlás korosztályok versenyein.

A köszöntőt követően díjazták az év legjobb judósait, edzőit és bíróját, összesen tizennyolcan vehettek át elismerést. Az Év felnőtt férfi judósa Tóth Krisztián (MTK Budapest) lett, aki a párizsi és a bakui Grand Slam-tornán, a zágrábi Grand Prix-viadalon és a nápolyi Universiadén egyaránt bronzérmet szerzett. Az év legnagyobb judós eseményén, a Tokióban megrendezett világbajnokságon sérült vállal és sérült térddel is az ötödik helyen végzett, pályafutása során eddig mind a hat felnőtt világbajnokságán a helyezettek közé került.

Az Év felnőtt női judósa címet Özbas Szofi (Ceglédi VSE) kapta, aki mindent megnyert, amit a junior korcsoportban lehetséges, Európa-bajnoki címet szerzett Finnországban, világbajnok lett Marokkóban, s nagy fölénnyel vezeti a juniorok világranglistáját. Emellett a huszonhárom évnél fiatalabbak között is a csúcsra ért: az oroszországi Izsevszkben valamennyi mérkőzését megnyerve Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. A felnőttek között is vívhatott érmes meccset, ötödik lett a budapesti Grand Prix-n. Sikereinek köszönhetően a harminchetedik helyre ugrott az olimpiai kvalifikációs rangsorban, akár a 2020-as tokiói olimpiáért is harcba szállhat, tizennyolc évesen.

Az Év edzője díjat a férfiaknál Pánczél Gábor, a nőknél pedig Bíró Tamás kapta.

A díjazottak

Az Év felnőtt férfi judósa: Tóth Krisztián (MTK Budapest)
Az Év felnőtt női judósa: Özbas Szofi (Ceglédi VSE)
Az Év felnőtt férfi edzője: Pánczél Gábor (férfi szövetségi kapitány, MTK Budapest)
Az Év felnőtt női edzője: Bíró Tamás (Ceglédi VSE)
Az Év U23-as férfi judósa: Gőz Roland (MTK Budapest)
Az Év U23-as női judósa: Özbas Szofi (Ceglédi VSE)
Az Év junior férfi judósa: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)
Az Év junior női judósa: Özbas Szofi (Ceglédi VSE)
Az Év ifjúsági férfi judósa: Farkas Bence (Rákosvidéke Hajtós DSE)
Az Év ifjúsági női judósa: Mamira Luca (Toto Sport SE)
Az Év utánpótlás edzője: Bíró Tamás (Ceglédi VSE)
Az Év veterán férfi judósa: Szőcs László (Magyar Judomesterek Clubja SE)
Az Év veterán női judósa: Vészi Klára (Magyar Judomesterek Clubja SE)
Az Év veterán edzője: Flóri Miklós (Magyar Judomesterek Clubja SE)
Az Év bírója: Rábai László
Az Év speciális férfi judósa: Kovács Ádám
Az Év speciális női judósa: Gátfalvi Vivien
Az Év speciális férfi edzője: Juhász József
Az Év speciális női edzője: Juhász Dániel

Forrás: Magyar Judo Szövetség

Komment