Trónfosztás történt: Canelo pontozással győzte le Golovkin-t,

Fotó: Saul „Canelo” Alvarez – PuzzlePix Fotóügynökség

Magyar idő szerint ma hajnalban végre sor került a nagy visszavágóra Saul „Canelo” Alvarez és az IBO, WBC és WBA (Super) középsúlyú világbajnok Gennady Golovkin között. Egy évvel az elhíresült első meccsük után – ami döntetlennel zárult – az egész bokszvilág ezt a meccset várta. Az elmúlt egy év eseményei után eléggé felpaprikázott hangulat alakult ki, mire sor került a visszavágóra. Annyira elmérgesedett közöttük a viszony, hogy nem is vettek részt közösen a mérkőzés promótálásában és a mérlegelésnél is kialakult egy kis lökdösődés. Mindkét bunyós kiütést ígért, hogy eldöntsék végre ki a jobb, egyikük sem akarta ismét a bírákra bízni a döntést, mégis így alakult. A 12 menetes középsúlyú mérkőzés végén Saul „Canelo” Alvarez kezét emelték magasba, szoros pontozással (115-113; 114-114; 115-113) végül a mexikói nyert Gennady Golovkin ellenében.

A ringben azért már óvatosabban kezdtek, igyekeztek felmérni egymást és elsőként Canelo ragadta magához a kezdeményezést. Canelo ezúttal taktikát váltott az első meccshez képest, akkor sokan vádolták „futással”, most erről szó sem volt, most inkább előre felé dolgozott, mintsem hátrált volna. A meccs első fele eléggé kiegyenlített volt, majd Canelo volt, aki magasabb fordulatszámra kapcsolt és testre kezdett el dolgozni. Majd a 10 menettől Golovkin is rákapcsolt, ő is érezhette és valószínűleg a sarka is figyelmeztette, hogy elúszik a meccs, ha nem lendül bele. Az utolsó menetben a kazah kezdett jobban, igyekezett egyértelműsíteni, hogy ki is a bajnok, de nem sikerült padlóra küldeni a mexikóit, így viszont pontozással Canelo nyerte a mérkőzést. A pontozóbírákon minden bizonnyal nagy volt a nyomás az első meccset követően, de visszanézve a pontozólapokat nagyon hasonlóan pontoztak, ami látszik is a végeredményből, egy pontozó döntetlenre hozta ki a mérkőzést, míg a másik kettőnél 7 menetet Canelo, 5 menetet Golovkin nyert. Végül többségi döntéssel Saul „Canelo” Alvarez (50-1-2; 34 KO) nyerte a mérkőzést. Gennady Golovkin (38-1-1; 34 KO) nemcsak a világbajnoki címeit (WBC, WBA) veszítette el, de a veretlenségét is.

Természetesen ilyen szoros pontozás után várható, hogy a rajongók nem fognak egyet érteni a bírók döntésével és mindenki a saját kedvencének adná a meccset. Azt szokták mondani, hogy a világbajnokot nagyon meg kell verni pontozással, ahhoz, hogy elvegyék tőle az öveit, erről most nem beszélhetünk, itt egy hajszál döntött arról, hogy ki nyer. Lehet még egy harmadik mérkőzésre is sor kerül, amiről Canelo azt nyilatkozta, hogy ő áll elébe, de előbb szeretné kiélvezni a győzelmet.

Komment