Box: vannak érmeseink Albenában

Jó szereplést vártam a serdülő ökölvívó csapatunktól a Bulgáriában megrendezett Eb-n. Volt rá alapom, hogy ezt tegyem. De őszintén be kell vallanom, hogy arra nem gondoltam, hogy ennyire jól fognak tudni szerepelni a gyerekeink. Ez minden várakozásomat felül tudta múlni eddig és minden elismerést megérdemelnek érte.

Pénteken már az érmekért indultak el a küzdelmek. Hat versenyzőnk léphetett ezúttal szorítóba.

48 kg-ban Búza Rafael a román Boboc Alezandru-Mitica ellen kezdhette meg a küzdelmek sorát. Szoros mérkőzésre lehetett számítani a két fiú között. De akik erre számítottak, azok elég nagyot tévedtek ezzel, mert a magyar fiú az első menetben már jelentős fölényt tudott kialakítani a maga javára, a másodikban ezt tovább növelte a harmadikban meg már csak annyi volt a dolga, hogy sikerüljön üldöznie az előle menekülő ellenfelet, akinek minden harci kedve elszállt ekkor már. Búza Rafael egyhangú pontozással nyerte a csatát és ott van már az érem ezzel a nyakában.

Palkovics Aurél 52 kg-ban nagyon erős ellenfelet kapott, az ukrán Kamaiev Volodymyr volt az ellenfele. El fog jönni majd még annak az ideje is, hogy az ukrán ne legyen probléma a tehetséges magyar versenyzőnek. Sajnos ez az idő most még nem érkezett el, az ukrán valóban jobb volt itt még nála és megérdemelten nyerte meg kettejük összecsapását.

56 kg-ban Lakatos Kevin is ukrán ellenfelet kapott, neki Balabin Oleksandr jutott. Kevin kemény csatára tudta kényszeríteni ellenfelét, ami már önmagában elismerést érdemel, akkor is, ha sajnos a végén nem a magyar fiú léphetett tovább a küzdelemből.

Horváth Máté 59 kg-ban egy Moldovából érkező versenyző, Guranda Alexandr ellen lépett be a ringbe. Itt se lehetett könnyű ellenfélről beszélni, hiszen több verseny volt az ellenfél mögött, mint a magyar fiú mögött. De, hogy finoman fogalmazzunk a rutin nem érvényesült. Máté tulajdonképpen már az első menetben nagyon-nagyon megverte ellenfelét. Azt azért lehet dicsérni, hogy ott még talpon tudott maradni a gőzhenger módjára rárontó magyar versenyzővel szemben. Ami bravúrt az első menetben még ennek kapcsán be tudott mutatni, az már a másodikban nem sikerült neki, mert Horváth Máté idő előtt képes volt kiváló ökölvívásának köszönhetően lezárni a küzdelmet, és ezzel ő is már éremszerzőnek mondható. Nagyon szép volt.

Puporka Ádám 65 kg-ban hazai ellenfelet kapott. Dragorimov Petar ellen kellett megküzdenie. Ugye mondanunk sem kell, hogy Bulgáriában győzni bárki ellen nagy siker, de egy hazai versenyző ellen, különösen nagy, mert a hazai pálya erősen lejtősre van beállítva. De bármilyen lejtős is volt ez a pálya, Puporka már az első menetben kiegyenesítette azzal, hogy keményen letámadva ellenfelét, tiszta ütések sorát elkövetve vele szemben, olyan fölényre tett szert, hogy azt öröm volt nézni. A második menetben jött volna előre a bolgár versenyző, de nem hagyott neki ehhez területet nagyon taktikusan Puporka. Ügyesen védekezett és itt is kemény kontratámadásokkal verte vissza ellenfele rohamait. A harmadik menet elején a bolgár elindult, hogy mindent egy lapra feltéve próbáljon nagyot fordítani, de hatalmas ütéseket kapott, és hamar rájött ezek után, már nincs esélye, ezért tulajdonképpen fejben fel is adta, Puporka a végén már lazán játszadozhatott. Természetesen magyar győzelem lett itt is, egyhangú pontozás mellett. És ez megint érmet jelentett a csapatnak.

A nap magyar szempontból utolsó csatáját Szendi Attila vívta meg 80 kg-ban a fehérorosz Ryshtouski Danila ellen. Jól kezdett itt is a mi versenyzőnk, határozottan támadott, biztos védekezésre építkezve és uralta a mérkőzést. Igaz a végén a fehéroroszt egy komolyabb sérülés miatt kellett leléptetni, de ha ez nem következik be, nem volt kérdés, hogy Attila akkor is nyer ellene, és mondanunk sem kell, hogy ez újabb magyar érmet rakott a nagy táskánkba.

A szombati nap folyamán kilenc magyar versenyző lép majd ringbe, szurkoljunk nekik is nagyon és ünnepeljük, hogy a magyar csapat ezen a tornán kiemelkedően képes teljesíteni. Szép volt, nagy az öröm minden sportszerető magyar számára. Hajrá magyarok!

Szerző: Rózsa Misi

Forrás: sportmindig.hu

Komment