Bertók Róbert véleményét kérdeztük a Gassiev – Usyk meccsről és Szellő Imre felkészüléséről

Fotó: Oleksandr Usyk

Minden bizonnyal a hétvége legjobban várt mérkőzése a WBSS cirkálósúlyú döntője, ahol az orosz Murat Gassiev (26-0; 19 KO) fog megküzdeni az ukrán Oleksandr Usyk-al (14-0; 11 KO). Gassiev jelenleg a WBA (Super) és az IBF cirkálósúlyú világbajnoka, Usyk pedig a WBC és a WBO világbajnoka. Az eredeti tervek szerint már május 11-én le kellett volna zajlania a mérkőzésnek, azonban Usyk sérülése miatt el kellett halasztani. Időközben nemcsak a dátum, de a helyszín is megváltozott, a május 11-i mérkőzés még a szaúd-arábiai Jeddah-ba volt meghirdetve, majd köszönhetően az erősen nyomuló orosz lobbinak végül Moszkva lett a végső helyszín. Így a moszkvai Olimpiai Stadionban csaphat össze a két cirkálósúlyú klasszis július 21-én. Az új helyszínnel kapcsolatban Usyk-nak és csapatának voltak fenntartásai, főként a köztudott ukrán-orosz konfliktus miatt, illetve az sem mellékes, hogy így Gassiev hazai pályán léphet szorítóba. Még az elmúlt héten is lehetett arról olvasni, hogy Usyk és csapata nem elégedett a szervezéssel és kilátásba helyezték, hogy nem utaznak el Oroszországba. Usyk legutóbbi nyilatkozatában azonban kijelentette, hogy biztosan ott lesz Moszkvában, sőt a tegnapi nap folyamán meg is érkezett.

A mérkőzés tétje rendkívül nagy, hisz a győztes a végén nemcsak a WBSS győzelemért járó Muhammad Ali trófeát nyeri el, hanem a cirkálósúly vitathatatlan bajnoka is lesz, valamint a Ring Magazin cirkálósúlyú övét is megszerzi.

A mérkőzés kapcsán Szellő Imre edzőjét, Bertók Róbertet is megkérdeztük. Tekintve, hogy Imi idén januárban együtt kesztyűzött Oleksandr Usyk-al, miközben a Grachev elleni meccsre készült, Bertók Róbert személyes tapasztalat alapján tud véleményt alkotni az ukrán bunyósról. Emellett a WBSS hivatalosan is a Felix Promotion veretlen cirkálósúlyú ökölvívóját, Szellő Imrét jelölte ki Usyk „tartalékának” Gassiev ellen, amennyiben az ukrán nem tud kiállni ellene, így Bertók Róbert és Imi alaposan felkészült az orosz világbajnokból.

„Nagyon nehéz megtippelni, hogy ki fog nyerni. Ha egy nagyon belső megérzésemre hallgatok, akkor azt tudom mondani, hogy egy nagyon-nagyon szoros és nagyon izgalmas mérkőzésen Usyk fog nyerni. Gassiev klasszikusan olyan bokszoló, hogy egyetlen egy hiba elég és abban a pillanatban képes befejezni a mérkőzést. Gassiev személyében az erő képviseltetik, egy nagyon fegyelmezett erő a ringben, míg Usyk esetében inkább a technika dominál. Őszintén mondom, hogy bárki nyerhet, abszolút egyenrangú felek. Mégis azt gondolom, hogy talán Usyk technikai zsenialitása semlegesíteni tudja Gassiev-et, abban az esetben, ha nem hibázik.”

Mivel Szellő Imre Usyk hivatalos tartaléka, ezért Imiről is kérdeztük az edzőjét. Bertók Róbert elmondta, hogy az adott időhöz mérten – ugye most kevesebb idejük volt készülni, mint általában egy-egy mérkőzésre – maximálisan sikerült felkészülniük. Imi nagyon jó állapotban van és ez egy olyan lehetőség, amit semmiféleképpen nem szabad kihagyni. Csütörtökön utaznak ki Moszkvába, a mérlegelésen ugyanúgy Imi is részt vesz majd. Még a pontos menetrendet nem tudják, de valószínűleg ugyanúgy elő kell készülniük, még akkor is, ha végül nem lép ringbe, hiszen kis túlzással akár az utolsó pillanatokban is eldőlhet, hogy szorítóba lép-e vagy sem a magyar bunyós.

A moszkvai gálán a két klasszis mérkőzése mellett lesz még egy pár címmérkőzés, főként orosz résztvevőkkel. Az orosz „Jég Királynő”, Inna Sagaydakovskaya (7-0; 3 KO) a norvég klasszis, a váltósúly vitathatatlan bajnoknője, Cecilia Brækhus (33-0; 9 KO) ellen lép szorítóba az IBF, IBO, WBA, WBO, WBC váltósúlyú övéért. A szintén orosz Fedor Chudinov (17-2; 12 KO) pedig a francia Nadjib Mohammedi (40-5; 23 KO) ellen védheti meg WBA Nemzetközi bajnoki övét nagyközépsúlyban. Szintén nagyközépsúlyban lesz még egy orosz párharc, Andrey Sirotkin (15-0; 4 KO) igyekszik megvédeni WBA Interkontinentális övét Vladimir Shishkin (6-0; 3 KO) ellen. Valamint az a cirkálósúlyú Mairis Briedis (23-1; 18 KO) is ringbe lép, akitől Usyk megszerezte a WBC cirkálósúlyú világbajnoki övét a WBSS elődöntőjében.

Komment