Jaime Munguia címvédésre készül a hétvégén

Jaime Munguia (j)

A hétvége valószínűleg legjobban várt bokszmérkőzése a Moszkvában zajló Murat Gassiev – Oleksandr Usyk cirkálósúlyú címegyesítő mérkőzés lesz, de azért az Egyesült Államokban is lesz izgalmas címmérkőzés. Nem más, mint a rendkívül fiatal és nem kevésbé tehetséges mexikói, Jaime Munguia (29-0; 25 KO) igyekszik megvédeni WBO nagyváltósúlyú világbajnoki övét az angol kihívó, Liam Smith (26-1-1; 14 KO) ellen. A mindössze 21 éves Munguia két hónapja ért a csúcsra, amikor épp Liam Smith-t helyettesítve legyőzte Sadam Ali-t és elvette tőle világbajnoki övét. Munguia világbajnoki címmérkőzésig való eljutása kicsit kacskaringós volt, a neve akkor lett közismert, amikor a meghiúsult májusi Canelo-Golovkin visszavágó kapcsán Golovkin csapata őt szerette volna ellenfélnek. Azonban a Nevada Állami Atlétikai Szövetség nem engedélyezte, mondván, hogy hiába rendelkezik szép mérleggel a mexikói bunyós, ilyen kaliberű ellenféllel, mint Golovkin még nem találkozott. Utólag nagyon hálás ezért a döntésért Munguia, hisz ennek köszönhetően ő léphetett Smith helyébe Ali ellen, amikor az angol kihívó betegség miatt nem tudott ringbe lépni.

Most azonban már minden rendben Smith-el és készen áll, hogy visszaszerezze régi övét. Liam Smith még 2015-ben szerezte meg a WBO nagyváltósúlyú világbajnoki övét, majd két sikeres címvédés után épp egy mexikói bunyós, Saul „Canelo” Alvarez ellen veszítette el. Azóta azon dolgozik, hogy visszaszerezze a címét, egy biztos, most sem lesz könnyű dolga. Munguia nemcsak simán megverte a korábbi világbajnok Sadam Ali-t, hanem gyakorlatilag földbe döngölte, négy menet alatt négyszer is a padlóra került a címvédő, majd a mérkőzésvezető beszüntette az egyoldalú küzdelmet. Munguia gyakorlatilag jött, látott és győzött és ezt tette úgy, hogy mindössze pár héttel a mérkőzés előtt tudta meg, hogy világbajnoki címért fog bunyózni.

A mérkőzés kapcsán Smith elmondta, hogy nem igazán érdekli Munguia győzelme Ali felett, Ali csak azért lett világbajnok, mert egy szerencsés pillanatban találkozott Miguel Cotto-val, akitől megszerezte az övet. Munguia-t sem tartja túl nagyra az angol, szerinte meg kell nézni, hogy kikkel bunyózott eddig a fiatal mexikói. Hiába van hibátlan mérlege, nem volt igazán kemény ellenfele eddig. Munguia hasonlóan magabiztosan nyilatkozott a találkozóról. Erősnek és magabiztosnak érzi magát, egyáltalán nem bánja, hogy viszonylag rövid idő telik el a cím megszerzése és az első védése között. „Biztos vagyok benne, hogy nyerni fogok és kiütöm!” Egy biztos, hogy nem fogja könnyen megadni magát a fiatal világbajnok július 21-én a Las Vegas-i Hard Rock Hotelben.

A Munguia – Smith címvédő mérkőzésen kívül lesz még egy címmeccs a gálán. A WBA nagypehelysúlyú világbajnoka, a Puerto Rico-i Alberto Machado (19-0; 16 KO) is igyekszik megvédeni világbajnoki övét. A kihívó a ghánai Rafael Mensah (31-0; 23 KO) lesz. Machado tavaly októberben szerezte meg a megüresedett világbajnoki címet, akkor kiütéssel győzte le Jezreel Corrales-t.

Komment