Egy kis pihenés és jöhet a nehézsúly Usyk-nak

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a vitathatatlan cirkálósúlyú bajnok Oleksandr Usyk-ot (16-0; 12 KO) Tony Bellew ellen láthattuk utoljára cirkálósúlyban. Azt tervezi, hogy a nehézsúlyt is meghódítja, így legközelebb már minden bizonnyal a legnagyobb súlycsoportban láthatjuk ismét szorítóban. A cél itt is a vitathatatlan bajnoki cím és a kiszemelt célpontja az IBF/IBO/WBO/WBA (Super) nehézsúlyú világbajnok Anthony Joshua. Természetesen nem Joshua ellen fogja kezdeni nehézsúlyú karrierjét, de Eddie Hearn szerint akár már a jövő év végén összecsaphatnak.

Uysk a Bellew elleni győzelem után elmondta, hogy igaz, hogy a nehézsúly a célja, de nem siet sehova. Ez nemcsak egy álom, ez a célja, amit meg is fog valósítani, de természetesen alaposan megfontolva fog dönteni a továbbiakról. Most egyelőre kipiheni ezt az évet, amiről lássuk be igencsak sűrű és eredményes volt számára. Három meccse volt idén és mindhármat győzelemmel zárta. Csúcspontként pedig júliusban megnyerte a WBSS cirkálósúlyú tornáját, mellyel ő lett súlycsoportja vitathatatlan bajnoka, majd Bellew ellen meg is védte az öveit. Ezzel számára gyakorlatilag már nincs is kihívás cirkálósúlyban, érhető, hogy a továbblépés mellett dönt.

Tehát egyelőre pihen, de minden bizonnyal a mögötte álló gépezet, a menedzsere, promótere és Eddie Hearn már dolgoznak a következő lépésen. Eddie Hearn szerint számos lehetőség van, hogy ki ellen folytassa Usyk mielőtt a világbajnoki címért küzdene. Példaként említette Dillian Whyte-ot, Dereck Chisora-t, Alexander Povetkin-t, Joseph Parker-t és még néhány bunyóst. Hearn szerint az is fontos, hogy megalapozzák Usyk hírnevét az egész világon, az Egyesült Államokban még annak ellenére sem túl ismert, hogy ő a súlycsoportja vitathatatlan bajnoka, emiatt fontos lehet egy amerikai bunyós elleni meccs az Egyesült Államokban.

Sokan fanyalognak Usyk döntésén, hogy nehézsúlyban folytatja, úgy vélik, hogy ott már nem sok babér teremhet neki a bajnokok ellen. Usyk technikai tudása vitathatatlan, méretei alapján sem lógna ki nagyon a sorból, hisz például Povetkin még alacsonyabb nála mégis tudott meglepetést okozni Joshua-nak. Bellew szerint azonban van keresnivalója, úgy véli, hogy még Anthony Joshua-nak is nehéz ellenfél lenne Usyk. A britek korábbi nagyközépsúlyú világbajnoka, Carl Froch is azon a véleményen van, hogy Usyk-nak van helye nehézsúlyban. Froch szerint meg kell találni az átmenetet, hogy beleszokjon a nehézsúlyba (első lépésnek tekinthetjük a Bellew elleni meccset), nem egyből fejest ugrani Joshua ellen, de nem hiszi, hogy Usyk ne állná meg a helyét a királykategóriában.

Komment