Bob Arum szerint Pacquiao-nak nem kéne már ennyi idősen bokszolnia

Fotó: Bob Arum – Manny Pacquiao – Freddie Roach – PuzzlePix Fotóügynökség

A Top Rank vezér Bob Arum aggodalmát fejezte ki Manny Pacquiao július 20-i, Keith Thurman elleni meccse miatt. Arum és Pacquiao évekig dolgoztak együtt, számos nagy csatát együtt „éltek” meg, de nagyjából egy éve már külön utakon járnak. Ennek ellenére Arum elmondta, hogy sok sikert kíván Pac Man-nek és reméli, hogy nyer Thurman ellen, de ugyanakkor fél, hogy komoly agykárosodást szerezhet a filippínó legenda.

„Be kell ismerni, hogy Manny Pacquiao már nem fiatal, idén lesz 41 éves. Egy bunyós a harmincas évei végén – negyvenes évei elején már nem olyan, mint fénykorában. A legjobbakat kívánom neki és remélem megnyeri a harcot, de aggódom. Egy bizonyos kor után már nem kéne küzdenie az ökölvívóknak. Az orvosok szerint a koponya egyre vékonyodik, ahogy öregszik az ember. Tehát fiatalabb korban a koponya könnyebben elnyeli az ütéseket és védi az agyat, de ahogy öregszik az ember a vékonyodó koponya már nem védi annyira az ütésektől. A legszörnyűbb dolog lenne a világon, ha Manny Pacquiao agykárosodást szenvedne.”

Arum nem véletlenül hozta szóba, hogy ennyi idősen már nem kéne szorítóba lépnie Pac Man-nek. Még nincs egy hete, hogy a 41 éves Zab Judah egy kisebb agyvérzésen esett át a sok fejre mért ütés miatt, amit Cletus Seldin-től kapott, de említette még Adonis Stevenson-t is, aki tavaly decemberben került kómában. Stevenson szintén elmúlt már negyven éves és az Oleksandr Gvozdyk-tól elszenvedett vereség során olyan komoly agysérülést szenvedett, hogy egy életmentő műtét után egy ideig mesterséges kómában kellett tartani, de szerencsére már egyre jobban van. Vélhetően azért nyoma marad a sérülésnek, hisz saját elmondása szerint a kóma után újra kellett tanulnia enni, járni, sőt még a gyerekei nevét is, tehát az biztos, hogy már nem lesz olyan, mint régen.

Természetesen ezek a negatív példák nem azt jelentik, hogy törvényszerű, hogy minden 40 év feletti bunyós komoly sérülést szenved a ringben. De az biztos, hogy számukra nagyobb a kockázat egy komolyabb vagy maradandóbb sérülésre.

Pacquiao 40 évesen is remek formában van ez tény, sok 20-30 éves megirigyelhetné a kondícióját, gyorsaságát. De tény, hogy lassan 25 éve profi és már 70 profi meccsen túl van és jó pár nagy pofonon ez azért megviseli a szervezetet.

Komment