54 éve a toppon a Top Rank vezér Bob Arum

Kép: Bob Arum – PuzzlePix Fotóügynökség

Bob Arum, azaz Robert Arum 1931. december 8-án született Brooklynban. A híres Harvard Egyetemen végzett ügyvédként, majd Kennedy elnöksége idején az Igazságügyi Minisztériumban kezdett el dolgozni és egészen 1965-ig semmi köze nem volt az ökölvíváshoz. Vagyis igazából 1962-ig, de akkor még, mint ügyvéd került kapcsolatba az ökölvívással. Mint adóügyekkel foglalkozó ügyvéd őt bízta meg az Igazságügyi Minisztérium, hogy átvizsgálja a Sonny Liston – Floyd Patterson meccsből származó bevételeket. Így került kapcsolatba Lester M. Malitz-el, aki az 1965-ös Terrell – Chuvalo meccset promótálta, majd gyorsan beszippantotta a boksz világa.

Megismerkedett Muhammad Ali-val, aki hamar a promóciós cége, a Main Bout alelnökévé és titkárává tette. Az első meccs, amit ő promótált Ali 1966. március 29-i George Chuvalo elleni meccse volt 54 évvel ezelőtt. Arum állítása szerint ez volt a több, mint fél évszázados karrierjének legnagyobb kihívása. Rögtön a mélyvízbe került, mert Ali politikai nézetei miatt nem engedték, hogy Chicago-ban lépjen szorítóba, így Kanadába vitték a meccset. Arum Ali mellett tanulta ki a boksz promóterkedés csínját-bínját.

1973-ban alapította meg a Top Rank-et, ami azóta az egyik legnagyobb karriert befutó boksz promóciós iroda. Arum az elmúlt 54 évében 2079 gálát szervezett 28 különböző országban, 655 világbajnoki címmeccset. Számos televíziós társasággal dolgozott együtt és olyan bunyósokkal, mint például Muhammad Ali, George Foreman, Floyd Mayweather Jr., Oscar De La Hoya, Manny Pacquiao, Erik Morales, Johnny Tapia, Roberto Duran, Julio Cesar Chavez, Mike Tyson, Vasyl Lomachenko, Terence Crawford vagy épp Tyson Fury.

88 évesen még mindig aktívan dolgozik és bízik benne, hogy még jó pár nagyszerű meccset szervezhet meg és nézhet végig a ring mellől.

Komment