Amir Khan mindenképp váltósúlyban képzeli el a jövőjét

Fotó: Amir Khan – Europress Fotóügynökség

A korábbi kisváltósúlyú világbajnok Amir Khan (32-4; 20 KO) váltósúlyban és középsúlyban is kipróbálta magát az elmúlt években. Váltósúlyban a WBC Silver övét és a WBA Nemzetközi övét gyűjtötte be, világbajnoki címig nem jutott, majd 2016-ban már a középsúlyú WBC világbajnoki övért küzdött Saul „Canelo” Alvarez ellenében. Canelo-tól KO-s vereséget szenvedett a hatodik menetben, majd egy időre abba is hagyta boksz karrierjét. Majdnem két éves szünet után idén áprilisban tért vissza egy nagyváltósúlyú mérkőzésen a kanadai Phil Lo Greco ellen. A visszatérés rövidre sikerült, egészen pontosan 39. másodperc kellet Khan-nak, hogy győzzön.

A győzelmet követően máris megkezdődtek a találgatások, hogy vajon sor kerül-e és mikor a régi rivális Kell Brook elleni meccsre? Közös promóterük, Eddie Hearn és a két bunyós sem zárkózott el a szigetországi rangadótól, de a részletekben még nem állapodtak meg. A legfontosabb kérdés a súlycsoport, ugyanis Kell Brook nem hajlandó nagyváltósúlynál lejjebb menni, Khan-nak viszont inkább a váltósúly fekszik. A következő mérkőzése is váltósúlyban lesz Khan-nak Samuel Vargas (29-3-2; 14 KO) ellen szeptember 8-án. A meccs kapcsán elmondta Khan, hogy ez a meccs lesz a bizonyíték arra, hogy ő igazából váltósúlyú bunyós.

Khan újra címeket akar nyerni és leginkább világbajnoki címre fáj a foga. Ehhez egyre közelebb kerül, mert a Vargas elleni meccs eliminátori címet érhet a WBA-nál, ami azt jelenti, hogy a győztes lehet Manny Pacquiao kötelező kihívója. Pacquiao is egy régóta áhított ellenfél Khan-nak, már korábban is volt róla szó, hogy összemérik tudásukat, de akkor végül anyagi okok miatt nem sikerült tető alá hozni a meccsüket.

Kérdés, hogy amennyiben győz Khan Vargas ellen ki lehet a következő a két régi rivális közül, Brook (37-2; 26 KO) vagy PacMan (60-7-2;39 KO)? Ha Khan ragaszkodik a váltósúlyhoz, inkább Pacquiao lehet az esélyesebb. Viszont, ha a súlycsoport miatt nem kerül sor a Khan – Brook meccsre egy örök kérdés marad, hogy ki a jobb kettejük közül, ami minden bizonnyal az angliai bokszrajongókat is nagyon izgatja.

Komment