A WBC „nyugalmazta” Usyk-ot, felszabadult a világbajnoki öv

Fotó: Oleksandr Usyk – PuzzlePix Fotóügynökség

A WBC úgy döntött, hogy „Champion in Recess” státuszban részesíti a vitathatatlan cirkálósúlyú bajnok Oleksandr Usyk-ot, ezáltal felszabadítja a szervezet világbajnoki övét. Így a szervezet Top15-ben rangsorolt bunyósai kaphatnak lehetőséget, hogy megküzdjenek a világbajnoki címért.

Usyk (16-0; 12 KO) még tavaly januárban szerezte meg a WBC világbajnoki övét, amikor megosztott pontozással legyőzte Mairis Briedis-t a WBSS torna keretein belül. A torna végére Usyk megszerezte mind a négy nagy szervezet világbajnoki címét, így súlycsoportja vitathatatlan bajnoka lett. Azóta egy alkalommal, tavaly novemberben megvédte címeit Tony Bellew ellen, de a folytatást már nehézsúlyban képzeli el. Viszont az öveiről eddig nem mondott le. Ugyanakkor a négy nagy szervezet világbajnoki övéből jelenleg már csak kettőt birtokol, az IBF és a WBO övet, mert a WBA és a WBC felszabadította címeit.

Az ukrán bunyós nehézsúlyú debütálása egyelőre még várat magára, mert sérülés miatt el kellett halasztani a májusra kiírt Carlos Takam elleni meccset. Ezért is döntött úgy a WBC, hogy „megfosztja” világbajnoki címétől Usyk-ot. A „Champion is Recess” cím azt jelenti, hogyha Usyk mégis visszatérne cirkálósúlyba lehetősége lenne ismét megküzdeni a világbajnoki címért az aktuális világbajnokkal. A szervezet viszont nem szeretné, ha parlagon heverne a világbajnoki címe.

Egyes külföldi hírportálok szerint elképzelhető, hogy az üres világbajnoki cím már a jövő hét végén új gazdára talál. Június 15-én a WBC rangsorában #2 Andrew Tabiti (17-0; 13 KO) és a #3 Yuniel Dorticos (23-1; 21 KO) Riga-ban fog szorítóba lépni a WBSS elődöntőjében és lehet, hogy a meccs tétje már a WBC világbajnoki öve lesz. Ezt azonban még hivatalosan nem jelentette be a szervezet.

Komment